<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Oroszország döntése, hogy lemond a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről, csak taktikai húzás - jelentette ki kedden Martin Dimitrov, a bolgár parlament energiaügyi bizottságának elnökhelyettese.

"Ez Putyin és Oroszország taktikai lépése. Semmi esetre sem mondanak le a Déli Áramlatról" - állította a képviselő a Nova Televíziónak nyilatkozva. A projekt esetleges átirányítása Törökországba megdrágítaná és gazdaságilag ellehetetlenítené azt - vélekedett Dimitrov. Ezért a Déli Áramlat elvetése taktikai lépés, amelynek célja nyomásgyakorlás Bulgáriára és az Európai Bizottságra - mondta a képviselő.

A politikus véleménye szerint az orosz lépés után Bulgáriában "hisztéria tör ki, azt mondják majd, hogy nincs választásunk és veszítünk". "Valójában miénk a választás. Ez egy játszma, korábban is láttunk ilyet, más helyzetekben. Semmi esetre sem adjuk meg magunkat, és nem lépünk vissza álláspontunktól. Számunkra az a fontos, hogy a projekt nyereséges legyen, különben nincs értelme az egésznek" - fogalmazott Dimitrov.

Bulgária volt moszkvai nagykövete, Ilijan Vaszilev a bolgár állami televízióban nyilatkozva azt feltételezte, hogy az orosz kezdeményezés célja "Európa-ellenes hangulat kiprovokálása Bulgáriában".  "Bulgária nem okolható egyedül (a Déli Áramlat leállításáért), mert a vezeték sok más országon halad keresztül. A bolgár kormánynak nem kell tennie semmit. Valószínűleg jönnek a kommentárok arról, hogy mennyi pénzt veszítettünk" - jelentette ki Vaszilev.

Meglena Kuneva miniszterelnök-helyettes, volt bolgár EU-biztos kedden Szófiában nyilatkozva azt mondta, hogy bolgár részről nincs mit kommentálni addig, amíg Bulgária nem kap hivatalos állásfoglalást Oroszországtól a Déli Áramlat leállításáról. Bulgária mindazonáltal azért száll síkra, hogy ez "gazdaságilag kedvező projekt legyen, és (a megvalósításnál) tartsák be az uniós jogot" - tette hozzá. Kuneva nyilatkozata az új jobbközép bolgár kormány első reagálása volt Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői ankarai bejelentésére, miszerint Oroszország leállítja a Déli Áramlat-projektet.

Bozsidar Lukarszki bolgár gazdasági miniszter megerősítette, hogy amíg nem kapnak hivatalos tájékoztatást az orosz féltől, a Déli Áramlatot működő projektnek tekintik. A bolgár kormány sajtószolgálata korábban azt ígérte, hogy hamarosan hivatalos nyilatkozatot ad ki a Déli Áramlat leállításáról.

A bolgár gazdasági minisztérium adatai szerint a mintegy 40 milliárd euró értékű Déli Áramlat másfél százalékkal emelné meg az ország hazai össztermékét (GDP). Szakértők kiszámították, hogy a gázvezeték működésének első 25 évében az ország mintegy 16,7 milliárd euróhoz jutna a tranzitdíjakból, adókból és egyéb illetékekből. A közvetlen befektetések összege elérné a 3 milliárd eurót, 2 és fél ezer munkahely keletkezne, és az ország északi részén, ahol a gázvezeték fővonala haladna, lényegesen javulna a szociális infrastruktúra és a beruházási környezet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői ankarai sajtóértekezletén bejelentette, hogy Oroszország az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását. "Figyelembe véve azt, hogy mindeddig nem kaptunk engedélyt Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország ilyen körülmények között nem képes folytatni az adott projekt megvalósítását, vagyis e gázvezetékrendszernek a Fekete-tengerben való kiépítését" - mondta az orosz elnök.

Közölte, hogy Oroszország az energiahordozók forgalmát a világ más térségei felé irányítja, és felgyorsítja a cseppfolyós gázzal kapcsolatos terveinek megvalósítását. Azt tanácsolta Bulgáriának, kérjen kártérítést az Európai Bizottságtól az elmaradt haszonért.

"Ha már Bulgáriát megfosztották attól a lehetőségtől, hogy szuverén államként cselekedjen, akkor legalább követelje az Európai Bizottságtól az elmaradt hasznot, mivel csupán a tranzitból származó közvetlen költségvetési bevételei legalább 400 millió eurót tettek volna ki évente. Végül is ez bolgár partnereink választása is. A jelek szerint vannak bizonyos kötelezettségeik, de ez nem a mi dolgunk, hanem a partnereinké" - hangsúlyozta Putyin.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.