2p

Nőtt ugyan a budapesti irodák területének nagysága, ám a kihasználtsági mutatók romlottak. Jelenleg az A-kategóriás irodaterület 18 százaléka nincs kiadva.

Az idei második negyedévben 65 ezer négyzetméterrel növekedve 2 millió 225 ezer négyzetméterre nőtt a budapesti A-kategóriás irodák nagysága, ugyanakkor a kihasználtság tovább romlott: a kihasználatlansági mutató az első negyedévhez képest 1,5 százalékkal emelkedve elérte a 18 százalékot - közölte a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma az MTI-vel.

A második negyedévben elkészült épületek közül a legnagyobb a Capital Square első fázisa 22 ezer, a Parkway második fázisa 12,3 ezer, illetve a Graphisoft Park H épülete 12 ezer négyzetméterrel. Ebben az időszakban a bérbe adott irodaterület 118 ezer négyzetmétert tett ki. Ennek negyede előbérleti szerződés, míg harmada már kész, de üres iroda bérbe adása volt.

A legnagyobb bérleti tranzakció április és június között a Budapest Bank előbérleti szerződése volt a részben építés alatt álló GTC Metro teljes épületére (16.740 négyzetméter). A legnagyobb tranzakciók között szerepelt a Raiffeisen Bank hosszabbítása az Akadémia Bank Center épületében (11.880 négyzetméter), illetve a British Petroleum szerződése a Haller Gardensben (6.210 négyzetméter).

A kihasználatlansági mutató az előző negyedévhez képest 1,5, míg az egy évvel ezelőtt mért értékhez képest 5,4 százalékponttal emelkedett. Június végén a budapesti üres irodák aránya elérte a 18 százalékot, ennél magasabb csak 2004 márciusában volt.

Az adatokat közlő Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma tagjai: CB Richard Ellis, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, és Jones Lang LaSalle.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!