2014. december 9. 12:04

Javulnak a munkakeresők lehetőségei 2015 első negyedévében a Manpower felmérése szerint: a munkaadók 13 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 8 százalékuk elbocsátással számol, míg 73 százalék nem tervez változást - derül ki a Manpower közleményéből.

A Manpower munkaerő-piaci szolgáltató 751 magyarországi munkaadó megkérdezésével készített felmérést arról, hogyan látják a munkaerő létszámának alakulását március végéig. A munkaerő-felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számított Manpower munkaerő-piaci mutató így 5 százalékon áll, a szezonálisan kiigazított érték pedig 8 százalék, megegyezik az eddigi legoptimistább előrejelzéssel, amit a felmérés ötéves története óta jelentettek. A mutató értéke az előző negyedévhez viszonyítva 4 százalékponttal nőtt, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva pedig 12 százalékpontos a növekedés.

A gyártás területén immár a hatodik egymást követő negyedévben erősödik a mutató, és a köz- valamint a szociális szféra az egyetlen olyan ágazat, ahol a munkaadók a létszám csökkenésével számolnak. Magyarország Európa legoptimistább országai között van, Romániával, Bulgáriával és Görögországgal együtt - mondta a közlemény szerint Kiss Judit, a Manpower Group Magyarország ügyvezető igazgatója.

A vizsgált kilencből 8 ágazatban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet a gyártás területéről jelezték, ahol a mutató értéke 21 százalék. A pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén 13 százalékon áll a mutató, míg az építőiparban 9 százalékon. Ugyancsak bővülés várható a közüzemi szolgáltató ágazatban valamint a nagy és kiskereskedelemben. A mutató értéke mindkét esetben 5 százalék. Ugyanakkor csökkenő létszámmal számolnak a köz- és szociális szféra munkaadói, itt a mutató értéke mínusz 2 százalék.

Az előző negyedévhez viszonyítva kilenc ágazatból öt munkaadói erősödő felvételi szándékról számoltak be. A pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén ez az erősödés 10 százalékpontos, míg a mezőgazdaság, vadászat, erdőgazdálkodás és halászat területén 8 százalékpontos. Gyengült azonban a felvételi kedv három ágazatban, a legjelentősebb mértékben, 6 százalékponttal a köz- és szociális szférában.  

Az előző év azonos időszakához képest erősödött a mutató kilencből négy ágazatban. A legnagyobb mértékben a gyártás illetve a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat területén. Az előbbiben 12 százalékpontos, míg az utóbbiban 7 százalékpontos mértékben. Két szektorból jelentettek csökkenést: 9 százalékponttal gyengült a köz- és szociális szféra, 6 százalékponttal a vendéglátóipar mutatója.

A következő negyedévben nyolc régióból hét munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést az észak-magyarországi munkaadók várják: itt a mutató 19 százalékon áll. Komoly felvételi kedvről számoltak be a közép-magyarországi, illetve a nyugat-dunántúli munkaadók: előbbi mutatója 13, míg utóbbié 11 százalék.

A kilátások egyértelműen jobbak azokban a régiókban, ahol az utóbbi időben beruházások történtek a gyártás területén. A fejlesztések többnyire nagy, multinacionális cégeknek köszönhetőek - jelezte a közleményben Kiss Judit. Hozzátette: a Dél-Dunántúlon - ahol ezek a cégek csak kis mértékben vannak jelen, és a fejlesztés sem jelentős - az álláskeresőknek továbbra sincsenek jó lehetőségeik.

MTI