<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás ágazatokban is megtéríti az állam a minimálbér és a garantált bérminimum 2013. évi emelésének első félévi munkáltatói költségeit - derül ki a nemzetgazdasági tárca közleményéből.

A kormány a turizmus területén is biztosítja a bérköltség-növekedés ellentételezését A szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás ágazatokban is megtéríti az állam a minimálbér és a garantált bérminimum 2013. évi emelésének első félévi munkáltatói költségeit - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumában részt vevő felek 2012 decemberében megállapodtak a 2013. évi kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a kötelező bérminimum összegében. E megállapodás szerint az idei évben a minimálbér 5,4 százalékkal, 98.000 forintra, míg a kötelező bérminimum 5,6 százalékkal, 114.000 forintra emelkedett.

Azokban az ágazatokban, amelyekben jellemzően magas a minimálbéren, illetve a garantált bérminimumon foglalkoztatottak aránya - és ezáltal különösen érzékenyek ezek emelésére - a kormány az első félévben költségvetési támogatást biztosít a bérköltség-növekedés ellentételezésére. A fenti megállapodás értelmében ezen ágazatok közé tartozik a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás is - írja a közlemény.

A főtevékenységük szerint a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás ágazatba sorolt vállalkozások teljes köre élhet tehát a kompenzációs lehetőséggel. A szükséges törvénymódosítást követően várhatóan március folyamán jelenik meg az a kormányrendelet, amely alapján a vállalkozások benyújthatják támogatási kérelmeiket a munkaügyi központokhoz a munkavállalókat érintő minimálbér- és a garantált bérminimum-emelés 2013. első félévi költségeinek megtérítésére. Az NGM közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a megemelt minimálbért, illetve garantált bérminimumot ezekben az ágazatokban is biztosítani kell már január 1-től, azonban az emelés féléves költségeit az állam kérelem alapján várhatóan egy összegben megtéríti. A támogatás csak a megjelölt célra használható fel, és azzal az első félévet követően el kell számolni.

mfor.hu