2p

Az uniós környezetvédelmi miniszterek egyetértenek abban, hogy csökkenteni kell a légiközlekedés üvegházhatást előidéző széndioxid-kibocsátását, közölte csütörtökön Brüsszelben Fodor Gábor, a magyar tárca irányítója.

A szakminiszterek tanácskozásán olyan elképzelésről folytattak vitát, hogy a légiforgalmat is be kell vonni a más vonatkozásokban már bevált kibocsátás-kereskedelembe. Ennek lényege, hogy a légitársaságok meghatározott kvótával rendelkeznének, mennyi széndioxidot szabad a légkörbe juttatniuk a repülőgépek üzemeltetése révén. Amelyik nem használja a rendelkezésére álló kvótát, az eladhatja ezt a jogot a több kibocsátással közlekedő társaságoknak.

A magyar miniszter elmondta: vitatéma, hogy mikortól vezessék be ezt a rendszert, illetve mely év kibocsátási értékeit vegyék alapul. Olyan kompromisszum látszik kibontakozni - tette hozzá -, hogy a bevezetés valamikor 2012 táján lenne, a bázisév pedig 2005-2006 környékén.

Fodor Gábor megjegyezte: az új EU-tagországokban egyelőre évről-évre erőteljesen növekszik a légiközlekedési piac, míg a régieknél ez már nagyjából beállt, stabil szintre. Ezért az új EU-tagoknak az az érdekük, hogy bázisévként minél későbbi esztendőt jelöljenek ki.

Szintén téma volt a szakminiszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán az uniós szintű talajvédelmi előírások kérdése. Fodor Gábor ezzel kapcsolatban kitért arra: egyes tagországokban "látványosan romlik" a talaj minősége, míg Magyarországon nem ez a helyzet. Ilymódon az uniós szintű talajminőségi normák elfogadása magyar szempontból értéknövelő hatású.

A magyar környezetvédelmi miniszter elmondta: a brüsszeli megbeszélésen egyöntetűen sikerként értékelték az unió szerepvállalását a Bali szigetén ENSZ-szervezésben megtartott klímakonferencián, és sikerként értékelték magát a létrejött megállapodást is. Amellett, hogy az EU egyoldalúan kötelezettséget vállalt a széndioxid-kibocsátás meghatározott mértékű csökkentésére, a többi fejlett ország - így az Egyesült Államok is - ígéretet tett a jelentős mértékű csökkentésre, a fejlődő országok pedig a növekedés korlátozására.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!