[ajanlo=1216][igazitas=right/]Sokan vágyódnak hiába arra, hogy a munkahelyen bekapott gyors ebéd után pihenhessenek, sziesztázhassanak egy kicsit. E mediterrán szokásnak nem mindenütt kedveznek a mai foglalkoztatási szokások. Franciaországban azonban van esély erre az egészséges munkaközi szünetre. Xavier Bertrand francia egészségügyi miniszter ugyanis január végén bejelentette, hogy az alvási szokások kapcsán egy kormányzati programot indítanak, s ennek keretében külön megvizsgálják a munkahelyi szieszta hasznosságát.
Bebizonyosodott ugyanis, hogy a rendszeres délutáni sziesztának kedvező élettani hatásai vannak. Az Archives of Internal Medicine című orvosi szaklapban közölt tanulmány szerint az ebéd utáni pihenés jelentősen csökkenti a szívkoszorúér-megbetegedések miatti halálesetek kockázatát, főleg a férfiaknál.
A stresszes emberek kevesebbet mozognak
Dimitriosz Trichopulosz és kutatótársai több mint hat éven át majdnem 24 ezer görög ember kórtörténetét követték nyomon. A kutatók az évek során számos információt jegyeztek fel mindegyiküknél (testmozgás, sziesztázás gyakorisága, hossza, étkezési szokásaik, esetleges betegségek). Amikor ezeket az adatokat összegezték, azt tapasztalták, hogy azoknak a személyeknek, akik hetente legalább háromszor félórás, vagy annál hosszabb sziesztát tartanak, háromszorta kisebb az esélye arra, hogy szívrohamban haljanak meg. Ez a hatás különösen a dolgozó férfiaknál igaz.
A kutatók szerint a szieszta csökkenti a munkához köthető stresszt - márpedig ez utóbbi a szívroham egyik legfőbb előidézője. Ráadásul a stresszes emberek a tanulmány adatai szerint kevesebbet mozognak, s többet esznek, illetve dohányoznak, mint a többiek, amivel szintén rontják egészségi állapotukat.