5p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kkv-kat is jellemző növekvő beruházási kedv a hitelpiacon is lecsapódik, mondta el az mfor.hu-nak a Garantiqa Hitelgarancia Zrt vezetője, Dr. Búza Éva. A kockázatokat mérsékli, hogy egyre több hazai vállalkozás hitelgaranciájával jut ilyen forrásokhoz.

A 2008-as válság után a vállalkozások egy része forráshiánnyal küzdött, majd néhány éve a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja idején inkább a bankok keresték a finanszírozható projekteket, vállalatokat. Hogy látják most a helyzetet a hitelpiacon, mennyire egyenlítődött ki a kereslet és a kínálat?
Úgy látjuk, hogy a vállalkozások és főleg a kkv szektor szereplői részéről fokozott igény van ma külső forrásokra. Ezzel párhuzamosan a csökkenő kamatmarzsok a banki szereplőket is a minél nagyobb volumen kihelyezésére ösztönzik. A kereslet és a kínálat kiegyenlítődni látszik, így nem meglepő, hogy még a vissza nem térítendő és visszatérítendő EU-s támogatások ellenére is számottevő, 13 százalékos növekedést mutat a kkv hitelezés.

Többek között az erős hazai és uniós gazdasági növekedés optimistává tette a vállalkozásokat? A pozitív hangulat mennyiben csapódik le a hitelpiacon? Hogyan befolyásolja mindez a hitelgarancia igényeket?
Egyre optimistábbak, azt lehet mondani. Ezt mutatják a saját tapasztalataink, de rendre ez az eredmény jön ki a szektor kilátásairól szóló kutatásokból is. Ugyanakkor látni kell, hogy a pénzügyi válságot ugyan magunk mögött hagytuk, de a válság tanulságait levonták a piaci szereplők, és a pénzintézetek jó időre megtanulták a leckét: megfontoltan viszonyulnak a hiteligényekhez, amit csak a megfelelő fedezet mellett hagynak jóvá.  Azt mondhatjuk, hogy az óvatos optimizmus korszakát éljük, ahol a fedezeti háttér továbbra is döntő tényező. Részben ennek következtében álhatott elő az a helyzet, hogy a Garantiqa kezességvállalási állománya a KKV hitelezés bővülésénél jelentősen nagyobb növekedést mutat. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan növekszik a gazdaságon belül azon vállalkozások aránya, amelyek finanszírozáshoz jutása a Garantiqa segítségével valósult meg. Ma már minden hetedik KKV hitel jön létre a Garantiqa kezességvállalásával, középtávon pedig azt várjuk, hogy minden ötödik KKV hitel mellé oda tudunk állni. Nagyon fontos célunk, hogy a Garantiqa kezességvállalása – ezáltal a hitelhez jutás - minden olyan hazai kis- és közepes vállalkozás számára elérhető legyen, amely képes és tud fejlődni.


Az MNB által meghirdetett NHP ugyan lezárult, ugyanakkor az MFB továbbra is kínál nulla kamattal hitelt. Ezek mennyire befolyásolják a hitelgarancia iránti igényt?
Teljesen egyértelmű, hogy a vissza nem térítendő támogatások és a visszatérítendő támogatások - azaz a kedvezményes hitelek - nagy lehetőséget jelentenek a hazai kkv-szektor számára. Ugyanakkor azt érzékeljük, hogy ezeknek a forrásoknak a kiszorító hatása annak ellenére alig látszik a kezességvállalási adatokon, hogy egy korábbi saját felmérésünk is megerősítette azt, hogy a vállalkozások előbb a vissza nem térítendő, majd a visszatérítendő támogatásokat preferálják, és csak azt követően próbálnak finanszírozáshoz jutni piaci hitel segítségével. Nincs abban persze semmi meglepő, hogy nem igazán érződik a kiszorító hatás, hiszen a támogatott források a kkv-k forrás-igényének csak egy kis részét fedik le.

Mit tapasztalnak a hazai kkv-k mennyire fogják vissza egyéb okok miatt – mint például a munkaerőhiány – a beruházásaikat?
A már előbb említett saját felmérésünk, és a tapasztalataink is azt mutatják, hogy a munkaerőhiány kétségkívül az egyik legnagyobb kihívás ma a gazdasági szereplők számára. A megfelelő munkaerő hiánya kockázatot jelenthet a napi működésre, illetve a fejlesztések és beruházások ütemezésére, míg költség oldalon növekvő bérek csökkenthetik a profitabilitást. Számunkra ennek azért is van jelentősége, mert ezek a kockázatok növekedése óvatosságra inthetik a bankokat, akik a kedvező hiteldöntés következtében további biztosítékok bevonását kérhetik az adósoktól. A vállalkozásoknak ekkor jöhet jól a Garantiqa biztosítékpótló szerepe: kezességvállalásunkkal megvalósulhat az életképes cégek finanszírozáshoz jutása abban az esetben is, ha a hitelfedezetek hiánya meghiúsította, vagy jelentősen megdrágította volna a hitelfelvételt.

A közelmúltban írtak alá megállapodást az Európai Beruházási Alappal az un. COSME garancia program keretében, melynek köszönhetően a Garantiqa 80 milliárd forint (kb. 260 millió euró) hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást 3500 magyar kis- és középvállalkozásnak. Miért jó ez a konstrukció a hazai vállalkozásoknak?
Az Európai Beruházási Alappal kötött együttműködésünk (amely a hazai garancia programok közül a legnagyobbnak mondható) keretében 2020 októberéig kötött hitelügyletekhez tudunk kezességvállalást nyújtani. A COSME Programban vállalt kezességek mentesek az állami támogatási szabályok alól, ebből kifolyólag - ahogy az imént mondtam - azok a kkv-k is igényelhetik, akik az állami támogatási limitjeiket már kimerítették. Ráadásul e programban úgynevezett  portfoliógarancia keretében is lehetővé tesszük a kezességvállalást, ami egyedülálló lesz a magyar piacon. A portfoliógarancia keretében a kezességvállalással kapcsolatos ügyintézés időigénye gyakorlatilag nullára csökken. Másik előnye az együttműködének, hogy a programban akár 1 milliárd forint összegű hitelek is garantálhatóak, ami elsősorban a fejlesztési hiteleknek kedvezhet. A beruházások ösztönzése az árazásunkban is megjelenik: beruházási hitelekhez nyújtott COSME garancia kezességvállalási díja hitelösszegre vetítve kevesebb mint 1 százalék, annak ellenére, hogy a garancia mértéke akár 90 százalék is lehet.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!