2016. április 27. 09:58

Folytatódik a stadionépítési láz, melynek révén 5 milliárddal többet fordítanak Orbánék erre a célra. Így 6 év alatt összesen 220,2 milliárd forintot költöttek az új arénákra.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint jövőre összesen 50,8 milliárd forintot fordít a kormány stadionokra, ami 5 milliárddal, vagyis 11 százalékkal több az idei előirányzatnál. Több kormányzati nyilatkozatból is tudható már, hogy a kormány úgy véli, a stadionépítésekkel a jövő generációjába és az egészségügybe is fektet, így ezzel az elképzeléssel teljesen összhangban van az, hogy jövőre megint több jut az új arénákra.

Ezzel pedig a 2017-es év lesz az, amelyikben a második legnagyobb összeget költi el a kormány a stadionokra. A legtöbbet, 66,8 milliárdot 2015-ben szánták Orbánék erre a célra, igaz, akkor számos kisebb projektet is elindítottak. 2012 óta a jövő évi összeggel együtt összesen 220,2 milliárd forintra rúg a "stadion-számla".

A 2017-es előirányzat-növekedés úgy jön össze, hogy lényegében egyetlen egy eddig nem ismert tétel sem szerepel a listán. A legnagyobb összeg a Nemzeti Olimpiai Központra, vagyis a Puskás Stadion fejlesztésére megy el, 35,6 milliárd forint, ami fillérre pontosan megegyezik az idei előirányzattal.

Valamiben a felcsúti foci is világelső

Növekedett viszont a diósgyőri stadionra szánt összeg, az idei 2,6 milliárd után már 3,8 milliárdot költenek rá. Ezen kívül jelentősebb tétel a szombathelyi aréna, melyre 5,6 milliárdot különítettek el.

A stadionok mellett azonban látványosan bővült az egyéb fejlesztések sora, így a rá szánt összeg is, amely immár eléri a 37,9 milliárd forintot. A legjelentősebb tétel a 16 kiemelt sportág sportlétesítmény-fejlesztésének támogatása, melyre összesen 8,021 milliárdot akar költeni a kormány. Mellette a kiemelt sportegyesületek sportlétesítmény fenntartásának és üzemeltetésének támogatására 3,4 milliárdot szánnak. Folytatódnak a tornaterem- és tanuszoda építési programok is, egyaránt 2,97 milliárd forintos kerettel, ami pont ugyanannyi, mint az idei előirányzat.

A fentiek mellett még 40,7 milliárd forintot szán a kormány egyéb sportcélú kiadásokra, mint például a jövő évi vizes világbajnokság lebonyolításának támogatására, amire 10 milliárdot adnak a költségvetésből. Ám még ennél is kicsivel több, 11,8 milliárd forint megy el a sportági koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására. Hogy tételesen ez mit is takar, az egyelőre nem derül ki a költségvetési tervezetből.

Összesítés:
50,8 milliárd stadionok
+ 37,9 milliárd forint egyéb beruházások
+ 40,7 milliárd egyéb sportcélú kiadások
129,4 milliárd forint

Székely Sarolta
mfor.hu