<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 3,2 százalékkal emelkedett, a gázolaj esetében 0,8 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. A forint árfolyama heti átlagban 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 4-5 forintos áremelést, a gázolaj esetében pedig 1-2 forintos emelést indokolnak január 28-án, hétfőn - írja heti prognózisában a GKI Energiakutató Zrt.

A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlgosan 3,2 százalékkal nőtt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,8 százalékos emelkedést mutatott.  A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 0,2 százalékkal gyengült. A piaci üzemanyag árváltozásokat az optimistább világgazdasági megítélés miatti olajár-emelkedés eredményezhette.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 3,4 százalékos emelkedést, míg a gázolaj esetében 1 százalékos áremelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin esetében 4-5 forintos, míg a gázolaj esetében 1-2 forintos emelést indokolnának január 28-án, hétfőn. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 424-425 forintra és a gázolaj ára 431-432 forintra emelkedhet január 30-án, szerdán - vélik a GKI elemzői.

Az elmúlt 16, illetve 7 hét hazai árváltoztatásainak összegét és a nemzetközi folyamatok által indokolt árváltoztatások összegét összehasonlítva minimális, 1-2 forint eltérést tapasztaltunk mindkét időhorizonton.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 2 százalékkal, a gázolaj ára közel 4 százalékkal lett olcsóbb. Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 7 százalékkal több benzint és 9,5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni - összegzik az elmúlt időszakot a szakemberek.

mfor.hu