2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 3,2 százalékkal emelkedett, a gázolaj esetében 0,8 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. A forint árfolyama heti átlagban 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 4-5 forintos áremelést, a gázolaj esetében pedig 1-2 forintos emelést indokolnak január 28-án, hétfőn - írja heti prognózisában a GKI Energiakutató Zrt.

A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlgosan 3,2 százalékkal nőtt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,8 százalékos emelkedést mutatott.  A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 0,2 százalékkal gyengült. A piaci üzemanyag árváltozásokat az optimistább világgazdasági megítélés miatti olajár-emelkedés eredményezhette.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 3,4 százalékos emelkedést, míg a gázolaj esetében 1 százalékos áremelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin esetében 4-5 forintos, míg a gázolaj esetében 1-2 forintos emelést indokolnának január 28-án, hétfőn. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 424-425 forintra és a gázolaj ára 431-432 forintra emelkedhet január 30-án, szerdán - vélik a GKI elemzői.

Az elmúlt 16, illetve 7 hét hazai árváltoztatásainak összegét és a nemzetközi folyamatok által indokolt árváltoztatások összegét összehasonlítva minimális, 1-2 forint eltérést tapasztaltunk mindkét időhorizonton.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 2 százalékkal, a gázolaj ára közel 4 százalékkal lett olcsóbb. Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 7 százalékkal több benzint és 9,5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni - összegzik az elmúlt időszakot a szakemberek.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!