<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hatályos törvényi előírásoknak megfelelően a trafikokban dohánytermékek, dohányterméket kiegészítő termékek és szerencsejáték termékek forgalmazhatóak ez év július 1-jétől, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. azt javasolja, hogy e termékek mellé hírlap, ásványvíz, égetett szesz, kávé, energiaital és üdítő is kerülhessen a polcokra.

A társaság szerdai közleménye szerint a javaslattal kapcsolatos döntésekről hamarosan tájékoztatja az érintetteket és a médiát. A közlemény emlékeztet: a nemzeti fejlesztési miniszter a magyar állam nevében a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi vonatkozó törvény alapján nyilvános pályázatot írt ki a dohánytermék-kiskereskedelmi monopóliumának koncessziós szerződéssel történő átengedésére. A törvény szerint 2013. július 1-jétől a nemzeti dohányboltokban biztonságosan, ellenőrzött keretek között lehet majd dohányterméket vásárolni.

A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló pályázat kiírását és a beérkező pályázatok kezelését, valamint a koncessziós szerződések megkötését a miniszter a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közreműködésével bonyolítja le. A jogosultság elnyeréséhez koncessziós pályázaton kell részt venni, amelynek anyagát december 15-én tette közzé a magyar állam és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

A közlemény szerint a társaság a kiírás közzétételétől figyelemmel kíséri és elemzi a dohánypiaci ágazat és a fogyasztók által a témával kapcsolatban felvetett javaslatokat és problémákat. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. fontosnak tartja, hogy a dohányboltot 2013. július elsejétől üzemeltetők a fiatalkorúak védelmét szem előtt tartva, a működési előírások szerint, megfelelő termékpalettával tudjanak a piacon megjelenni úgy, hogy vállalkozásuk hosszú távon versenyképes legyen. A cég ezért egyeztetéseket kezdeményezett a jogalkotóval, melynek során javaslatot tett a törvény alapján forgalmazható termékek körének bővítésére.

MTI