<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Emfesz 527,3 millió dollárt plusz kamatokat köteles fizetni korábbi tulajdonosának, a RoszUkrEenergónak (RUE) a stockholmi kereskedelmi kamara választott bíróságának döntése értelmében, amely egyben alaptalannak minősítette az Emfesz ellenkeresetét, amellyel 820 millió dollárt követelt a gázszállítási szerződések megszegése miatt - adta hírül a Vedomosztyi című orosz üzleti lap hétfőn.

A stockholmi ítélet szerint az Emfesznek 269,5 millió dollárt kell fizetnie a 2008-ban szállított gázért, 106,2 milliót a 2009. január-április között levett gázért, és 151,2 milliót a 2005-2007-es fizetések visszatartásáért, ami lényegében áruhitelnek tekintendő. Az első két tételre a kamat Libor + 1 százalék 2010. január 1-től, illetve 2009. szeptember 30-tól a kifizetésig.

A Gazprom a lapnak megerősítette, hogy tud a stockholmi bíróság döntéséről. Szakértők azonban kétlik, hogy ki tudja-e fizetni az összeget az Emfesz. A döntéssel bizonyosan elodázódik azonban a RUE tervezett felszámolása mindaddig, amíg akár csak halvány esély is van a százmilliók kifizetésére.

A következő lépés az, hogy a stockholmi bíróság döntését meg kell erősítenie az érintett ország, jelen esetben Magyarország egy bíróságának.

Góczi István, az Emfesz vezérigazgatója a lapnak elmondta: tovább pereskedik, és megfellebbezi a stockholmi döntést Svédországban és Magyarországon.

A RUE a Gazprom Ukrajnának szóló gázszállításaiban közvetítő és kizárólagos szállító volt, s a Gazpromtól átvett gázból egyebek mellett Magyarországon az Emfeszt látta el, amely kizárólagos tulajdonában volt, s amely a magyar piac közel negyedét uralta. Az Emfesz és a RUE szerződése  2005-2015-re szólt.

2009 januárjában gázháború tört ki Moszkva és Kijev között, amely az Európába szánt orosz szállítások kieséséhez vezetett. A Julija Timosenko kormányfővel kötött új orosz-ukrán szerződésből Timosenko követelésére kihagyták a közvetítőt, a korábban - állítólag Viktor Juscsenko ukrán elnök kérésére - külön e célra létrehozott RosUkrEenergót, amely 50 százalékban a Gazprom és 45 százalékban Dmitrij Firtas tulajdonában van. Így az Emfesz is gáz nélkül maradt, de 2009 áprilisáig még 350 millió köbméter gázt vett ki a vezetékből. Erről azonban nem voltak papírok, gond támadt a vámhatósággal és április 26-án elzárták a gázcsapot. A 2009 január-április közötti időszakban a RUE nem bírt gázforrással, ezért nem világos, hogy azt ki szállította.

Ezt követően Góczi a korábban rendelkezésére bocsátott felhatalmazás alapján eladta az Emfeszt 1 dollárért a svájci székhelyű Rosgaz cégnek, amely három orosz üzletember tulajdona. Ekkor az Emfesz adóssága 356,5 millió dollárra rúgott, miközben volt tulajdonosa, a ciprusi székhelyű Mabofi 280,5 millió dollárral tartozott az Emfesznek. Góczy azonban addigra egy év alatt több mint 30 millió eurót utalt a seychelles-i székhelyű Integrity Investments cégnek, amely szintén a Rosgaz tulajdonosaihoz kötődik.

A RUE 2009 augusztusában a Gazprommal való megállapodásra hivatkozva felszólította Góczyt, hogy fizesse ki a 2005-2008 közötti szállításokból maradt adósságát, és a 2009-ben átvett gázról mint a RUE-tól vásároltról állítsa ki a papírokat.

A szintén Firtas tulajdonában lévő Mabofi az Emfesz-szel szemben fennálló tartozását akkor adta meg, amikor osztalékot kapott a RUE-tól, ezt követően számolhatott el az Emfesz a szállítóval.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.