3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Magyarország tárgyalásokat kezdett az orosz Surgutneftegas kezében lévő 21,2 százaléknyi Mol-részvényről - jelentette be szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

"Magyarország elkötelezett a nemzeti érdekek határozott érvényesítése mellett minden stratégiai jelentőségű területen. E tekintetben a kormány kulcsfontosságú területnek tekinti az energia szektort - és a jogi lehetőségek határáig erősíteni akarja az állam szerepét" - idézte a Reuters az NFM közleményét.

Magyarország és Oroszország megnyugtató megoldásra törekszik a lehető legrövidebb időn belül - fűzte hozzá az NFM.

A minisztérium közlése szerint Fellegi Tamás magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos, nemzeti fejlesztési miniszter augusztus 27-i moszkvai látogatása során, Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszéléseinek témája volt a Surgutneftegas Molban lévő 21 százalékos részvénypakettje tulajdonosi bejegyzése is. Az orosz fél felvetette, hogy a téma kerüljön fel a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság soron következő ülésének napirendjére.

Az energetikai vállalat képviselőivel a magyar kormány eddig nem folytatott tárgyalásokat, áll a közleményben.

A Reuters emlékeztet arra, hogy a Surgutneftegas az osztrák OMV-től vásárolta meg a Mol részvényeit tavaly 1,4 milliárd euróért. A Mol barátságtalan felvásárlásnak minősítette a Surgutneftegas befektetését, az orosz olajtársaság azóta sem vehetett részt a  Mol közgyűlésein és a magyar cég nem fizetett osztalékot az elmúlt két évben.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Reutersnek adott júniusi nyilatkozatában már jelezte, hogy kívánatos lenne magyar kezekben tudni a Mol részvényeit, de elhárította a kérdést, vajon közvetlenül az állam vásárolná-e vissza a részvénycsomagot.

Magyar piaci elemzők szerint rövid távon kedvezően hatna a Mol részvények árfolyamára, ha Magyarország visszavásárolná a Surgutneftegas Mol-pakettjét. Az viszont nem világos, hogy a költségvetés, amelynek a közösségi közlekedési vállalatok megmentését is meg kell oldania, hogyan teremthetné elő a Mol-részvények visszavásárláshoz szükséges összeget. "A jelenlegi helyzetben meglehetősen kétséges, hogy a piacok örömmel fogadnák az államadósság növekedését" - idézte a brit hírügynökség egy elemző véleményét.

A jelenlegi árfolyamon a Surgutneftegas kezében lévő részvénypakett értéke 500 milliárd forintra tehető, és a vásárláskor Magyarországnak még némi felárat is kellene fizetnie, figyelmeztetett a Reuters által idézett tőzsdei elemző.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!