2008. július 10. 06:19

A magyar közúti fuvarozók egyelőre békés eszközökkel, de a leghatározottabban tiltakoznak az OMV és a Mol fúziója ellen, s kérik az Európai Bizottság döntéshozóit: tiltsák meg ezt az összefonódást, írja a Világgazdaság.

A fuvarozók álláspontjukat személyesen is közölték az illetékesekkel, miután a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz) és a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary is képviseltette magát az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága hétfői zárt ajtók mögötti meghallgatásán.

Ott egy uniós versenyjogi vizsgálat keretében a Mol és az OMV képviselői fejthették ki az álláspontjukat a két vállalat esetleges fúziójáról. Peredi Péter, a Fuvosz főtitkára elmondta: az ötórás meghallgatás fináléjában a két magyar fuvarozói érdekképviselet az „utolsó szó jogán” azt is elmondta, hogy a hazai vállalkozások versenyhelyzetét fenyegető egyszereplős rendszert elfogadhatatlannak tartják, hiszen az OMV megnyugtató információt nem nyújtott.

Peredi Péter a két szervezet álláspontját Brüsszelben ismertetve a többi között azzal érvelt, hogy jelenleg több beszállító és kereskedő hálózat is működik, így versenyhelyzet van az üzemanyag-forgalmazás területén. Ez biztosítja a versenyt, egyedi kiskereskedelmi „listaáras” árkedvezményeket is tudnak érvényesíteni, s tudtak olyan együttműködési megállapodásokat kötni, amelyek nagyfelhasználói flottakedvezményt biztosítanak a tagság részére.

Ám ahol egy forgalmazó kerül monopolhelyzetbe, a piaci egyeduralkodó – akár drasztikus emeléssel is – képes az árait kialakítani anélkül, hogy emiatt számottevő forgalomcsökkenéssel kellene számolnia. A Mol és az OMV lehetséges fúziója előrevetíti egy drasztikus áremelkedés lehetőségét, amellyel szemben a közúti árufuvarozás csak fuvardíjemeléssel lenne képes védekezni, számol be a Világgazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.