<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Gazdasági Versenyhivatal honlapján közzétett fúziós kérelem szerint az Eximbank és az OTP Bank közös tulajdonában lévő Fordulat Tőkealap megszerezné a Graboplast 16 százalékát - írta a Napi Gazdaság.

A lap pénteki számában azt írta: a GVH honlapján is fellelhető információ szerint a Fordulat Tőkealap tőkeemelés útján megszerezné a Graboplast Padlógyártó Zrt. részvényeinek 16 százalékát, és ezáltal „egyes stratégiai üzleti döntésekben meghatározó befolyásolásra tesz szert”, ezt követően pedig a Veres Tibor tulajdonában lévő Dakron-Invest Kft.-vel közösen irányítják majd a Graboplast vállalatot.

A lapnak a Graboplast menedzsmentje és a Fordulat Tőkealap sem erősítette meg az információt.

A cikk emlékeztet arra: a Graboplast a nyáron jelentette be, hogy a közel 6 milliárd forint értékű tatabányai beruházáshoz 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő GOP-támogatást nyert, a hiányzó rész előteremtésére külföldi és magyar befektetési és kockázatitőke-alappal is tárgyalnak.

Jancsó Péter, a társaság elnök-vezérigazgatója akkor azt mondta, hogy a társaságnak összesen 4,2 milliárd forintra lenne szüksége, ebből a tőkebevonás értéke 2-3 milliárd forint lehet, amit egy hosszú lejáratú hitellel egészítenének ki. Jancsó ugyanakkor a tőzsdei bevezetést is említette a forrásbevonás lehetőségei között, ennek egyik lépéseként a tulajdonosok a társaság nyilvános részvénytársasággá történő alakításáról is döntöttek és az Equilor Befektetési Zrt.-t bízták meg az esetleges tőzsdei megjelenéssel kapcsolatos tanácsadói feladatok ellátásával.

A Fordulat Tőkealapot 2012-ben az OTP Bank 100 százalékos tulajdonosként hozta létre, amelybe 2014 januárjában 5 milliárd forintos tőkeemelés árán beszállt az Eximbank, 50 százalékos tulajdonrészt szerezve az immár 10 milliárd forint alaptőkéjű Fordulatban.

A Graboplast elsősorban olyan saját fejlesztésű, speciális padlóburkolatokra koncentrál, mint a közületi, a sport- és a járműipari padlók. A győri székhelyű vállalat 2013-ban közel 17 milliárd forintos árbevételt és 650 millió forint adózott eredményt ért el. Bevételeinek több mint 90 százaléka exportpiacokról származik, az oroszországi értékesítés ezen belül 10 százalék alatt van.

MTI