2017. november 21. 04:22

A két nagy kereskedelmi tévé között soha nem volt baráti a viszony, a hétvégén azonban újabb mélypontra jutott a kapcsolatuk. Az RTL ugyanakkor jól járt egy hirtelen bedobott műsorral.

Erősen érződött a heti nézettségi statisztikán, hogy a TV2 legerősebb produkciója, a Sztárban sztár véget ért. A csatorna számai ugyanis jelentősen visszaestek emiatt. A hétfői napon a Ninja Warrior Hungary révén ugyan még jó számokat hoztak, azt követően viszont nem remekelt a TV2. Hétköznapokon az Ázsia Expressz ugyan a csatorna átlagánál jóval magasabb számokat produkál, de az 50 milliós játszma ennek ellenére sem tud jobb nézettséget elérni.

Az RTL Klub könnyebb helyzetben van, hiszen a Konyhafőnök VIP a tévék előtt ülők ötödét rendre leköti, és a lendületet az Éjjel-nappal Budapest is több kevésbé átveszi. Ahogy egy hete jósoltuk, a Barátok közt számára viszont a még későbbi kezdési időpont nem tett jót, a szappanopera számai ismét gyengültek. Más kérdés, hogy az RTL Klub csak ennek ellenére megint változtat a kezdési időponton, ettől a héttől 5 perccel hamarabb indul majd a Berényi klán története. Ezzel együtt az Éjjel-Nappal Budapest kezdése is módosul, méghozzá 20:50-ről, 20:45-re.

A hétvége furcsa színfoltja volt az RTL és a TV2 üzengetése, előbbi ugyanis azt vetette fel, hogy egy általuk megvásárolt játék formátumát készül a TV2 lenyúlni. Ennek apropóján a két médiacég nem túl magasröptű üzengetésbe fogott. Az RTL azt hangsúlyozta, hogy a The Wall című műsor jogait ők vették meg, és erre reagálva a versenytársuk egy hasonló produkcióval kíván kirukkolni. A TV2 is felvette a kesztyűt, akik azt jelezték, hogy igazából a fenti vetélkedő is egy korábbi játék továbbfejlesztése, tehát korántsem akkora különlegesség, mint ahogy próbálják azt beállítani. Emellett azt is felhánytorgatták, hogy a sikeres formátumok lekoppintásában az RTL Klub verhetetlen, hiszen szerintük ilyen nyúlás volt például a ValóVilág, a Csillag Születik, a Szombat Esti Láz vagy éppen a most futó Konyhafőnök is.


Az RTL Klub mindenesetre a szócsatán túl még egyet csavart a helyzeten, és egyetlen adás erejéig bemutatták a jövő évben műsorra kerülő formátumot. Annak érdekében, hogy a TV2-t megelőzzék a játékot egy felépített külföldi díszlet keretében vették fel, a milánói stúdiót ugyanis erre az alkalomra kölcsönkapták. Hogy a két vállalat versengése mennyire korrekt, vagy nemtelen, azt mindenki saját szája íze szerint eldöntheti, a nézettség szempontjából mindenesetre jót húzott az RTL Klub. Vasárnap este ugyanis A Fal című kvízműsor a csatorna átlagos közönségarányát jócskán túlszárnyaló számot hozott.

Jól hozott az első adás, jövőre rendszeresen jelentkezik a műsor


A csata persze az év végéig tovább fog tartani, hiszen a következő másfél hónapban számos új műsorral rukkol elő mindkét társaság. A TV2 kapcsán már lehet tudni, hogy az 50 milliós játszmát a héten Liptai Claudia műsora váltja, az Appra magyar! Ahogy az is közismert, hogy a Sztárban sztár +1 kicsi második évada november 26-án 18:45-kor indul a SuperTV2-n. Azt nem lehet még tudni, hogy mikor, de egy új vetélkedőt műsorra kíván tűzni  TV2. A sajátgyártású gameshow címe Bazár a bazár lesz, és ötvözi a klasszikus kvízjátékot és az ügyességi feladatokra épülő műsorokat. Az eredeti formátum Raid the Cage néven a világ számos országában már nagy sikert aratott, Vietnámtól Argentínáig. A TV2 Csoport is heti fikciós sorozatának helye és ideje is ismerté vált, a Korhatáros szerelem című széria első évada december 2-án indul a vállalat névadó csatornáján.

Az RTL Klubnál a legnagyobb dobás a Celeb vagyok újabb évada lesz. A dzsungelben zajló celeb szívatós műsort azonban most nem Sebestyén Balázsék vezetik, sajtóértesülések szerint ugyanis nem engedte el őket a Rádió 1 a dél-amerikai helyszínre. A Celeb vagyok, ments ki innen! ötödik évada november 27-től lesz látható az RTL Klubon. A műsor minden hétköznap 18:55-kor, valamint szombaton 19:55-kor és vasárnap 18:50-kor jelentkezik. Miután a műsor rövidebb lesz, mint a Konyhafőnök VIP, így a későbbi műsorok kezdési ideje hamarosan ismét módosul majd.

Ami a hét számait illeti, az RTL Klub elégedett lehet, hiszen a kereskedelmi célcsoportban a főműsoridős sávot (19-23 óra között) vizsgálva minden estét megnyert. Igaz a TV2 hétfőn (a Ninja Warrior Hungary révén) csak hajszálnyival maradt le. Átlagosan 17,6 százalék nézte az RTL Klubot, míg a TV2 10,6 százalékot ért el. Az RTL kábelcsatornái közül a F+ (4,9% SHR) és a Cool (3,9% SHR) minimálisan erősödött. A középmezőny végén is növekvő számokat láttunk, hiszen mind a Viasat3 (2,9% SHR) mind a Duna TV (2,2% SHR) előrébb lépett.

mfor.hu