<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Akár az év hazai vonatkozású sztorija is lehetett volna az új magyar légitársaság története, ám az öröm helyett keserű szájízt kaphattunk a sztori végén. Bár az örök optimisták még reménykednek. Évösszegző cikksorozatunkból kihagyhatatlan fejezet a Sólyom Airways története.

Amikor szerkesztőségünkben az év végi cikksorozatunk témáit válogattuk össze, abban megkérdőjelezhetetlenül egyet értettünk, miszerint a Sólyomnak helye van a TOP 2013-ban. A kérdés csupán annyi maradt, hogy az év átveréseként vagy az év bukásaként aposztrofálhatjuk a történetet. Ebben viszont inkább mi nem is foglalunk állást, ezt meghagyjuk olvasóinknak.

A Sólyom Airways-ről legelőször idén július 8-án hallhattunk, amikor is a Magyar Nemzet szombati száma repülőtéri információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a Sólyom mögött álló "közel-keleti kisebbségi befektetők" segítségével már augusztusban megindulhatnak a járatok európai és közel-keleti célállomásokra. Bár a korai időpont miatt már ekkor voltak szkeptikusok, szakemberek, akik szinte kizártnak tartották ennek realitását, a következő néhány hét alapján úgy tűnt, a Sólyom közelében mindenki azon fáradozik, hogy elinduljon az új légitársaság.

A hír megjelenése után 8 nappal a Budapest Aiport meg is mutatta, hogy fog kinézni a gépek festése, sőt azt is megerősítették a Népszabadságnak, hogy a Sólyom már kezd fészket rakni Ferihegyen... vagyis kibérelte az irodáit. A lap értesülései azonban nemcsak az irodabérlésre terjedtek ki, de azt sem tartották kizártnak, hogy akár iráni befektetők is részt vehetnek a vállalkozásban. Nem sokkal később aztán kiderült, hogy omániak voltak azok a befektetők, akik egyben a légitársaságot "leszállópályára" is tették. Erről egy picit később azonban.

(Forrás: Budapest Airport/ Facebook)

A július és augusztus a Sólyomról érkező hírek szempontjából meglehetősen gazdag volt. Hat gépre aláírták a lízingszerződést, melyek közül az amúgy 21 éves Álmos hazánkba is elrepült - csak mutatóba -, a légitársaság vezetősége heteken belüli menetrendet, online jegyértékesítést ígért, augusztus elejétől pedig az alkalmazottak toborzása mellett minőségi beszállítók keresése is elkezdődött - persze a megszabott összeg befizetése mellett. Nagyjából közel másfél hónapig minden úgy történt, hogy az alapján sokan bizakodhattak az új magyar légitársaság megszületésében. Bár a hírek között lehetett találni néhányat, melyek az engedélyek körüli problémákra utaltak, de az optimisták feltehetően csak legyintettek a bürokrácia útvesztőire gondolva, miközben a kétkedők számára csak igazuk megerősítésére szolgáltak ezek az információk.

Augusztus végén majd ismét felerősödtek a kétkedők hangjai, miután kiderült, hogy nemcsak Sólyom légitársaságunk lesz, de főzhetünk Sólyom liszttel és ihatunk Sólyom ásványvizet is. Sőt, a Sólyom az építőiparban és az energiaital "bizniszben" is tért kíván hódítani magának, mivel egy minőségi márkát szeretnének létrehozni. Az élelmiszeripari megjelenés érdekében partnerségre is léptek a Sales One Kft-vel, melynek vezetőségi tagja sajtóinformációk szerinte meglehetősen kétes ügyekbe és emiatt rendőrségi kézbe is keveredtek. Egyébként összesen 15 "Sólyom-cég" állt bejegyzés alatt szeptember végén. 

Egy korábbi vélemény az I Love Sólyom Facebook-oldaláról:
"Amennyiben ez egy élelmiszeripari termékkör piaci bevezetése, akkor zseniális - végy egy brandingelt repülőgépet és a termékeid logóját azonnal egy ország megismeri."

Innentől kezdve lényegében egy hónap csend következett a Sólyom körül leszámítva néhány olyan apró hírt, mint hogy tárgyalnak a péri reptérrel, vagy épp a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kapott jelzés alapján még idén indulhatnak a járatok.

Október 10-én aztán nagyot fordult a világ a Sólyom légitársasággal, hiszen kiderült, hogy se pénz nincs az alkalmazottak bérére, sem pedig befektető. Ezen a napon állt ugyanis nyilvánosság elé Lucsik János, a Sólyom Holding ügyvezető igazgatója és árulta el, hogy mivel az ománi befektetők visszaléptek, pontosabban nem teljesítették a szerződésben foglaltakat, nem tudnak bért fizetni a dolgozóknak. Ezen a napon Vágó József, a Sólyom Airways ügyvezetője kórházba került, a légitársaság másik ügyvezetője, Hurtyák Róbert pedig lemondott a posztjáról. Időközben adóvégrehajtás is indult a társaság ellen, azt pedig már csak a sors fintorának nevezhetjük, hogy pont ezen események után hívta a turizmusbizottság megbeszélésre a Sólyom képviselőit.

Mindenesetre az állam helyett végül egy - sajtóinformációk szerint - meglehetősen kétes ügyekkel összefüggésbe hozható, veszteséges és nem mellesleg seychelles-szigeteki cég vette meg 3 millió forintért a légitársaságot. Bár az ügyben érintettek arról nyilatkoznak, hogy a Sólyom megmentése lesz a cél, a szkeptikusabbak úgy látják, a cég bedöntése, az adósságok eltüntetése lesz az afrikai Charity March feladata.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.