<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A főváros várhatóan csak az első fél évre rendeli meg a BKV szolgáltatásait, a második fél évre majd az addig beérkező források arányában szerződik - olvasható a Népszabadságban.

A  városvezetés a lap pénteki száma szerint csak a közösségi közlekedés finanszírozása nélkül képes az önkormányzati törvény előírásainak megfelelő "nullszaldós" költségvetést készíteni az idei évre. A hatályos rendelkezések értelmében a helyhatóságok nem tervezhetnek működési hiányt. Márpedig az idén 142 milliárdos büdzsével működő közlekedés egész évi finanszírozásához a kormánypárti városvezetés számításai alapján is hiányzik 30 milliárd. Kevésbé baráti becslések ennek a duplájáról szólnak.

A lap szerint erre a városvezetési szándékra utal a címoldallal és az aláírásokkal együtt is alig kilencoldalas budapesti költségvetési koncepció, amelyben Tarlós István főpolgármester és helyettese, Bagdy Gábor siet leszögezni: a rendelkezésre álló forrásokhoz kell igazítani a közösségi közlekedés szolgáltatásait.

A menetdíjbevételből, a fővárosi támogatásból és az iparűzési adóból éppen a fele jön össze az idei BKV-BKK-költségvetésnek. A hiányzó több tízmilliárdot képtelenség önmagában a szolgáltatás színvonalának csökkentésével áthidalni. A heti egy szünnap "alig" négy-ötmilliárd forintot hozna, hasonlóan a buszvonalak negyedét érintő járatritkításhoz - írja a lap, hozzátéve, hogy kormánytámogatás nélkül aligha oldható meg a helyzet.

MTI