Nem szégyen kávéfőzéssel kezdeni a karriert, derül ki a The Guardian cikkéből. Köztudottan számos magasra ívelő karrier kezdődött a főnök előszobájában. Sokan nem kapják meg az álom-állást azonnal, de egy kis türelemmel elérhetik, ha a megcélzott munkáltatóhoz bejutnak egy alacsonyabb posztra.
A fiatalok számára egy asszisztensi vagy sales pozíció nem a világ vége. A jelölteknek csak egy csekély része kezdi a legjobb állásokban, és 'hagyományosan' a diplomások nagyrészének is középfokú végzettsággel is betölthető munkával indul a karrierjük. A rátermettség és tehetség abban nyilvánul meg, hogy előrébb jut-e az illető, vagy hosszú ideig a ranglétra alján marad. A karrier nem feltétlenül az adott munkahelyen indul be, de alsófokú tapasztalattal meg lehet célozni nagyobb kihívást jelentő pozíciókat.
A The Guardian cikkjében egy titkárnőként kezdő brit olvasót hoznak példaként, aki másfél évig gépelt leveleket és főzött teát, majd egy fejvadász segítségével egy sörgyártó cég képviselője lett, és azóta országszerte a rugbypályákon intézi a Carlsberg sör marketingjét, 6000 fontos fizetéssel.
A felemelkedés egyik garanciája, hogy a nagyobb cégek sok esetben nem hirdetik meg a pozíciókat, hanem belülről emelik fel azokba a megfelelő embereket. Ha 'kapun belül' vagyunk, csak idő kérdése, hogy egyre magasabbra haladjunk. Érdemes olyan munkahelyet választani az első álláshoz, ahol a belső karrierépítés elterjedt. Az sem elhanyagolható, hogy az asszisztensi, adminisztrációs állásokból egyenes fejlődési út vezethet - némi specializációval- a PR-, médiaosztályra.
Érdemes elsőként sales pozíciót megcélozni, ahova gyakran felvesznek tapasztalat nélküli pályakezdőket is. Ha pedig már benn vagyunk az alsó szinten egy vállalatnál, jelezzük minden lehetséges alkalommal, hogy késznek érezzük magunkat egy nagyobb kihívásokat és lehetőségeket kínáló munkakörre. Amennyiben lassúnak érezzük az előremenetelt, ne féljünk munkahelyet váltani, máskülönben a kávéfőző mellett ragadunk.
(Menedzsment Fórum)
Bárki felküzdheti magát a ranglétrán
Nem szégyen kávéfőzéssel kezdeni a karriert, derül ki a The Guardian cikkéből. Köztudottan számos magasra ívelő karrier kezdődött a főnök előszobájában. Sokan nem kapják meg az álomállást azonnal, de egy kis türelemmel elérhetik, ha a megcélzott munkáltatóhoz bejutnak egy alacsonyabb posztra.