4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rosszul kezdődik a csupasz, azaz valóban telefonvonal nélküli ADSL története Magyarországon. A magas havi előfizetési díjak mögött a koncessziós telefonszolgáltatók állnak, mint például a T-Com. Egyes esetekben jobban járunk, ha van vezetékes telefonunk is - még ha nem is használjuk. Mfor.hu háttér.

Hogyan olcsóbb: telefonnal vagy telefon nélkül?

Bármelyik lehetőséget is választjuk, sok szempont befolyásolhatja döntésünket: adnak-e például használatba az internet "beüzemeléséhez" szükséges eszközt (modemet) a cégnél vagy sem? Ha igen, annak mennyi a bérleti díja? Értünk-e annyira az internethez, hogy beszereljük a modemet magunk, vagy a cég segítségét vesszük igénybe, ami természetesen a legtöbb helyen ismét pluszpénzbe kerül? Akarunk-e hűségnyilatkozatot kötni vagy sem? Ha igen, mennyi időre?

Aztán felmerül a kérdés, hogy korlátlan letöltési lehetőséget szeretnénk, vagy megelégszünk egy olcsóbb, de forgalomkorlátos csomaggal. Ilyenkor azt kell mérlegelnünk, hogy mekkora adatmennyiséget töltünk le egy-egy hónapban az internetről.

Ha csak keveset - azaz csak levelezünk, interneten böngészünk -, akkor egy három gigabájtos forgalomkorlátos csomag pont megfelelő. Ha viszont több órát kívánunk internetes videóáruházakban tölteni, akkor nem érdemes korlátozni a letöltési lehetőségeinket. És persze ott a sebesség kérdése: hasítsanak azok a videók lefelé, vagy elég, ha reggel nekiállunk a töltésnek, és estére van lenn a film.

Kicsi a különbség

Döntöttünk, félig csupasz ADSL-t rendelünk az alternatív szolgáltatótól. Mivel a szempontok szerteágazóak, vesszük az alapesetet: a havidíj nem a legkisebb, viszont nem kell fizetni sem a modemért havonta, sem a bekötésért egyszer. És az egy éves hűségnyilatkozatot sem tartjuk akkora pofátlanságnak. Mivel filmfüggők is vagyunk, korlátlan csomagot rendelünk. Így a telefon-előfizetési díj 3290 forint havonta, az internet pedig 3960 forint. Összesen tehát 7250 forintot fizetünk.

Nem, mégsem... inkább legyen a csupasz. Ugyanennél a cégnél ezért 6840 forintot kell fizetni havonta. Telefondíj nincs. A hűségnyilatkozat itt is egy éves, az egyszer fizetendő belépési díj viszont 25 ezer forint. A havidíjak különbsége tehát 410 forint a csupasz internet javára, ami viszont elolvad, ha a huszonötezret hozzászámoljuk.

A díjak nem véletlenül ilyen magasak. Az alternatív szolgáltatók kénytelenek így is nagyon kis haszonnal dolgozni, hogy a piacon maradhassanak - mondta a Menedzsment Fórumnak Sátor Csaba, az Interware operatív igazgatóhelyettese. Hozzátette: meglepték őket a T-Com magas nagykereskedelmi árai, de illúzió lett volna azt feltételezni, hogy a nagy koncessziós szolgáltatók "futni hagyják" vezetékes telefon-előfizetőiket.

Sátor Csaba elmondta ugyanakkor, hogy ha a különbség elsőre nem is tűnik soknak, éves szinten cégüknél akár 12 ezer forintot is megtakaríthatnak azok, akik már meglévő ügyfélként áttérnek a csupasz ADSL-re, és lemondják telefon-előfizetésüket.

A nagyok a költségekre hivatkoznak

A T-Com csoport korábban megjelent sajtóhírek szerint azzal indokolta a magas nagykereskedelmi árakat, hogy a szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúra fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos költségek egy része akkor is felmerül, ha az ügyfél nem fizet elő telefonra. Ezt a költséget hárította át a T-Com az alternatív szolgáltatókra.

A társaság április elseje óta kínálja partnereinek a csupasz ADSL-szolgáltatást. A T-Com csoporthoz tartozó Emitel Zrt. területén szintén ekkortól indult az akció. Az Invitel, a UPC-tulajdon Monortel és a HTTC érdekeltségi körébe tartozó Hungarotel területén még nem tudni, hogy mikortól él a lehetőség. Mindenesetre a Gazdasági Versenyhivatal döntése miatt augusztus végéig el kell indítani a szolgáltatást ezeken a területeken is.

L. Nagy Gábor

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:

A verseny miatt csökkentek az ADSL-árak
Nyárra mindenhol lesz csupasz ADSL
Emelheti a díjakat a csupasz ADSL-konstrukció

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!