Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A vállalati csődök nyomán egyre több per indul a könyvvizsgáló cégek ellen, és az óriási kártérítési követelések romba dönthetik azokat – ebből indult ki az Európai Bizottság akkor, amikor felvetette az auditorok anyagi felelősségének korlátozását – írja a Világgazdaság. A négy megoldási lehetőség közül három is felső határt vezetne be a könyvvizsgálók ellen érvényesíthető kártérítési követelésekre.

Korlátoznák a könnyvizsgáló cégek elleni perek összeghatárát a brüsszeli hatóságok. A négy megoldási javaslat közül három ilyen tartalmú, a negyedik pedig megosztaná a felelősséget, tehát az auditorok csak azokért a károkért tartoznának fizetni, amelyek az ő hibájukból származnak, míg a többiért az érintett cég felelne. A Világgazdaság cikkében a Financial Times-t idézi, amely szerint a befektetők ez utóbbi megoldást támogatnák, mert a másik három azt jelentené, hogy egy bizonyos összeg felett senki sem felelne a károkért.

Brüsszelben attól tartanak, hogy ha a még talpon lévő négy "nagy" közül az egyik hasonló sorsra jutna, nem lenne elegendő könyvvizsgálói kapacitás a multinacionális cégek igényeinek kielégítésére. A Deloitte Touche Tohmatsu éppen a múlt héten egyezett bele, hogy 149 millió dollárt fizet a Parmalat 2003-as csődjéből adódó követelések rendezésére.

Hazánkban korlátlan a könyvvizsgáló felelőssége

Magyarországon kötelezettségszegés esetén a könyvvizsgáló a polgári törvénykönyv szabályai szerint, felső korlát nélkül felel az okozott kárért, amelynek mértékét viszont bizonyítani kell. Az uniós kezdeményezést a felelősség korlátozására a piaci érdekekkel megegyezőnek és a szakma számára előnyös lépésnek tekinti Fekete Katalin, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara alelnöke. Felelősségük korlátozását a könyvvizsgálók jelenleg csak megbízóikkal kötött szerződéseikben köthetik ki, illetve előírás, hogy ügyfelenként legalább ötmillió forintos biztosítást kössenek.

Az alelnök hozzátette: az Arthur Andersen esete után olyan mértékben emelkedtek a könyvvizsgálói biztosítási díjak a világban, hogy ha a felelősséget nem korlátozzák, lehetnek olyan nemzetközi cégek, amelyeket éppen a magas kockázat miatt senki sem lesz képes elvállalni - írja a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.