<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság az uniós közvetítéssel elkezdett orosz-ukrán gázártárgyalások felújítását javasolja - írta kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Günther Oettinger energiaügyi biztos a német lapnak elmondta, hogy augusztus végén Moszkvába látogat, ahol találkozik Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel és Alekszej Millerrel, a Gazprom orosz állami energetikai cég vezérigazgatójával, és javasolja a júniusban megfeneklett tárgyalási folyamat újraindítását.

Az uniós biztos hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának szánt orosz földgázszállítások mihamarabbi felújításához átmeneti megoldást kell kidolgozni arra az időre, amíg tart a korábbi szállítások körüli elszámolási vita rendezése.

Hozzátette: az EU a bizalom erősítése céljából ősszel szakértőket küldhet annak pontos megállapítására, hogy mennyi földgáz érkezik Oroszországból Ukrajnába, és mennyi gáz érkezik Ukrajnából az EU-ba. A mérési adatok révén megelőzhető mindenfajta visszaélés, vagy hamis állítás - mondta Günther Oettinger.

Az úgynevezett fordított irányú földgázszállításokról megjegyezte: bizonyos aggodalom él azzal kapcsolatban, hogy az orosz fél megpróbálhatja megnehezíteni az EU-ból Ukrajnába irányuló földgázszállítást.

hirdetés

A Gazprom számításai szerint Ukrajna 5,296 milliárd dollárral tartozik az eddig leszállított földgázért. A cég a rendezetlen számlák miatt úgy döntött, hogy Ukrajnának előre kell fizetnie az importért, az orosz fél által megállapított ár méltányosságát vitató Kijev azonban nem teljesítette ezt a feltételt, ezért a Gazprom június közepén leállította a gázszállítást Ukrajnának. Az intézkedés nem érintette az Ukrajnán át Európába irányuló orosz szállításokat, az orosz exportban azóta sincs fennakadás.

Alekszej Miller június végén bejelentette, hogy a Gazprom figyelemmel kíséri a földgáz fordított irányú szállítását, és korlátozásokat vezethet be azokkal az európai cégekkel szemben, amelyek Ukrajnának juttatják el az Oroszországból származó földgázt.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.