2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Tíz külföldi piacról, köztük Magyarországról készül kivonulni a Marks and Spencer (M&S) brit kiskereskedelmi hálózat. A vállalat hangsúlyozta, hogy ez egyelőre javaslat, amelynek végrehajtásáról konzultáció kezdődik az érintett országokban.

A cég a Londoni Értéktőzsdén kedden közzétett féléves eredményjelentésében közölte, hogy az igazgatótanács összesen 53 saját tulajdonú külföldi üzlet bezárását javasolja, közülük tízet Kínában, hetet Franciaországban, valamint az összes M&S-üzletet Magyarországon, Belgiumban, Észtországban, Litvániában, Lengyelországban, Hollandiában, Romániában és Szlovákiában.

Az M&S keddi eredményjelentése szerint az e piacokon működő üzlethálózatok tavaly 171 millió font (59 milliárd forint) forgalom mellett 45 millió font (16 milliárd forint) veszteséget termeltek, és egyes piacok már öt éve veszteségesek.

Ezek a világ legjobb repterei

A cég szerint ennek okai közé tartozik a saját tulajdonú üzletláncok széttöredezett szerkezete, a megfelelő üzemméret hiánya és a korlátozott növekedési lehetőségek ezeken a piacokon.

A Marks and Spencer keddi bejelentése szerint azonnali hatállyal megkezdődnek az egyeztetések az érintett országokban dolgozó 2100 alkalmazott képviselőivel a tervekről, és az igazgatótanácsi javaslatok végrehajtása e konzultációk eredményétől függ.

A hálózat a saját tulajdonú külföldi üzletek közül csak az írországi, a hongkongi és a csehországi boltokat tartaná meg, mert ezek nyereségesek, és e piacokon erőteljes a márkanév-ismertség - áll a keddi londoni eredményjelentésben.

A cég a brit piacon is nagyszabású átalakításba kezd, és a következő öt évben a ruházati termékekről az élelmiszerforgalmazásra kívánja áthelyezni a hangsúlyt. A 350 millió fontos átalakítási program keretében 45 nagy-britanniai áruházban megszűnik a ruházati cikkek árusítása, és ezeket a brit piacon Simply Food márkanévvel bevezetett élelmiszeráruház-hálózat boltjai váltják fel.

A jelentés szerint az idei első fél évben a Marks and Spencer adózás előtti csoportszintű eredménye 25,1 millió font volt, 88 százalékkal kevesebb a tavalyi azonos időszakban elért 216 millió fontnál.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!