2011. november 24. 14:16

New York maradt a világ legdrágább kiskereskedelmi célpontja, mert a kereskedők elsősorban a divat fővárosaira fókuszálnak. Noha az eurozóna válsága továbbra is jelentős hatással van a fogyasztói bizalomra, 2011 harmadik negyedévében a bérleti díjak lényegében nem változtak. Euróban változatlan, forintban emelkedő bérleti költségek itthon az a CBRE legfrissebb jelentése szerint.

Összességében 2011 harmadik negyedévében a bérleti díjak kissé csökkentek negyedéves viszonylatban (-0,6 százalék): az amerikai kontinensen két százalékos esést jegyeztek fel, míg az ázsiai-csendes-óceáni térségben, illetve az EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) a díjak változatlanok maradtak. A változás jelentős lassulást mutat az év korábbi időszakaihoz képest, hiszen a kereskedők jóval nagyobb aggodalommal viszonyulnak bolthálózatuk bővítéshez.

A New York-i Ötödik sugárút maradt a világ legdrágább bevásárló utcája, ahol a bérleti díj változatlanul 15,244 euró/négyzetméter/év szinten áll. A kutatás szerint a legdrágább városok listáján kevés változás történt 2011 harmadik negyedében az előzőhöz képest: Hong Kong (13,601 euró/négyzetméter/év) megőrizte második helyét, a bérleti díjak 2011-ben 52,8 százalékkal emelkedtek, mivel a kulcspiacnak számító Pedder Streeten további felső-kategóriás bérleti ügyleteket kötöttek.

Sydney (9,823 euró/négyzetméter/év) ismét a harmadik helyezett, míg London (7,134 euró/négyzetméter/év) egy helyezést javítva a negyedik – miután a legjobb lokációnak számító West End üzlethelyiségei utáni verseny következtében a bérleti díjak ebben a negyedévben 5,6 százalékot nőttek.

A gyengülő fogyasztói bizalom ellenére 2011 harmadik negyedében számos városban a kereskedők bővítették hálózatukat, hogy növeljék piaci részesedésüket. Ázsiában különösen szembetűnő az erős bérlői kereslet: főleg Szingapúrban, Kínában és Indiában, míg a kereskedők az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában általánosságban továbbra is óvatosak. Az amerikai gazdaság elakadt 2011 első felében, a növekedés nehezen került egy százalék fölé, míg az európai államadósság gondjai továbbra is lefelé mutató kockázatot jelentenek.

Ray Torto, a CBRE vezető közgazdásza a jelentést kommentálva azt nyilatkozta, hogy „a bizonytalan gazdasági kilátások ellenére a kiskereskedők továbbra is bővítik bolthálózatukat. A feltörekvő piacok, főleg Ázsiában, vonzó növekedési lehetőségeket tartogatnak, mindazonáltal az első osztályú lokációk Európa legnagyobb városaiban továbbra is a bérlői kereslet középpontjában állnak, mert a vásárlók egyre növekvő aránya igényel nagyobb üzlet-választékot. Összességében a kereskedők azonban nagyobb óvatossággal közelítenek a bővítés kérdéséhez, ami nullához közeli bérleti díj-emelkedést eredményezett globálisan 2011 harmadik negyedévében, komoly lassulást mutatva az előző negyedévhez képest.

Budapest olcsó

Borbély Gábor, a CBRE budapesti kutatási és tanácsadási vezetője hozzátette: „Budapest továbbra is olcsónak számít Nyugat-Európa városaihoz képest a kiskereskedelmi bérleti díjakat illetően. A legfrekventáltabbnak számító Váci utcában 80-100 euró körül alakul egy m2 bérlemény az átlagos alapterületű üzletekben. A forint gyengülése miatt azonban még ez a tavalyhoz képest változatlan bérleti díj is automatikusan 10-15 százalékos emelkedést jelent a bérlőknek költségoldalon, hiszen a bevétel forintban, míg a bérleti díj euróban jelentkezik.”

mfor.hu