2004. március 16. 11:12

A hazai versenyszféra legjobban fizető területe a bankszektor. A pénzintézetek vezetőinek fizetése akár kétszerese is lehet például egy termelővállalati felsővezetői juttatásnak. A közép- és felső szinteken igen jelentős, akár az alapfizetés kétszerese is lehet a cég teljesítményéhez kötött prémium.

Teljesítményarányos a juttatás 25-50 százaléka

A Napi Gazdaság öt pénzintézetre kiterjedő felmérése szerint az OTP Banknál a felsőbb vezetői kör alapbére tavaly 8 százalékkal nőtt, miközben a több banki alkalmazott kétszer 6 százalékos bérfejlesztésben részesült. A pénzintézetben a vezetők jövedelmében 50 százalékot képvisel a teljesítményarányos juttatás, ez az arány a középvezetői körben 32 százalékos, az alsóbb szinteken az éves jövedelem átlagosan 23 százaléka származik teljesítményfüggő juttatásból.

A Kereskedelmi és Hitelbankban (K&H), és a Budapest Bankban (BB) tájékoztatása szerint a vezetői és beosztotti bérek tavaly a bankpiac átlagának megfelelő mértékben nőttek. A K&H-nál a teljesítményhez köthető bónusz akár meg is haladhatja az éves alapbér mértékét. A Budapest Banknál az egyes területeken eltérő a teljesítményfüggő bérezés mértéke, átlagosan a felsővezetők jövedelmének 25 százalékát teszi ki az ilyen jövedelem.

A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) összesen 1,3 százalékkal nőtt 2003-ban az átlagfizetés. A Napi Gazdaság információi szerint a beosztásonként differenciált mértékű prémium rendszere a középvezetői szinttől felfelé működik, azalatt jutalomban részesülhetnek a bank munkatársai. A vezetői prémium, melynek 20-40 százalékát utalhatják át az év elején előlegként, az éves feladatok teljesítéséért jár.

Részvényopció mint ösztönzési eszköz

A BB-nél elvben minden dolgozónak van lehetősége annak, hogy a fizetése 10 százaléka erejéig támogatott formában jegyezzen az anyacég, a General Electric (GE) részvényeiből.
Az OTP-nél érvényben levő rendszer szerint a 83 irányítótestületi tag, illetve banki vezető nyer jogot arra, hogy banki teljesítmény függvényében 415 ezertől 2,95 millió részvényt vásárolhasson, az aktuális piaci ár 50 százalékáért. Az opciós program gyakorlásának feltétele, hogy a banki mutatószámok közül kiválasztottak közül legalább kettő teljesüljön.

Mindenki megelőzi a Fed elnökét

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetése nyolcvanmillió forint - számolt be korábban a Magyar Hírlap. Ezzel megelőzi Alan Greenspant, az amerikai jegybank elnökét, akinek 137 ezer dollár az alapfizetése évente, azaz megközelítőleg 34 millió forint. Mervyn King, a brit jegybank feje 263,3 ezer angol fontot, átszámítva évi 98 millió forintot keres, a japán jegybank elnöke, Fukui pedig 73,3 millió forintnak megfelelő éves fizetést kap.

Josef Ackermann, a Deutsche Bank vezérigazgatója a Financial Times információi szerint - a 2002-es 54 százalékos fizetésemelést követően - 11 millió eurót, azaz 13,7 millió dollárt keres.
Jobban keres Európa második legnagyobb bankjának fejénél a zürichi jegybank elnöke. Jövedelmének másfélszeres emelését követően az UBS feje, Marcel Ospel évi 18,8 millió svájci frankot (14,8 millió dollár) visz haza.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.