2016. november 15. 04:22

Az elmúlt évek számaitól ugyan elmaradt a Sztárban sztár fináléja, így is az idény legmagasabb nézettségét érte el vasárnap.

Nem volt szerencséje vasárnap a TV-nek, hiszen a legnépszerűbb műsorának, a Sztárban Sztárnak a döntője több komoly ellenféllel kellett, hogy megküzdjön. Az RTL Klub például egy viszonylag friss mozifilmet tűzött műsorra, igaz A hobbit végül nem teljesített túl jól. Két nagy érdeklődésre számot tartó sportműsor azonban belelógott az énekes vetélkedő első felébe. A magyar válogatott idei utolsó, Andorra elleni találkozóján az ellenfél ugyan gyenge volt, a magyar labdarúgók pedig magabiztosak és jók. Így látványos győzelem született, amit a teljes népességben 606 ezer néző követett (SHR: 13,1%). A felvezető részt és a meccs utáni értékelést is tartalmazó teljes adást 447 ezren nézték, ami a készülékek előtt ülők tizedét jelenti.

Maradva a vasárnapnál egy másik sportműsor, az ezúttal a Duna TV-re átkerülő Forma 1-es közvetítés is sokakat érdekelt, ráadásul az autóverseny a tervezettnél sokkal tovább tartott, így ez is vitt el nézőket a többi csatornától. A 16.30 és 20.30 közötti időszakban a Brazil nagydíjat 518 ezren nézték a teljes lakosságot tekintve. Míg csak a verseny ennél valamivel több, 537 ezer nézőt vonzott (SHR: 12,1%). Noha a közszolgálati médiumok folyamatosan azt kommunikálják, hogy nincsenek nézettségi elvárásaik, érdemes megjegyezni, hogy komolyabb nézőszámot elérő programokat tekintve nagyjából ebben a két műsorban ki is merül azok száma, ahol az idősebb nézők nincsenek erősen felülsúlyozva. Ha már elkalandoztuk a közszolgálati média irányába, akkor érdemes azt is megemlíteni, hogy várhatóan a jövőben sem fogják mások elvinni a legnépszerűbb sportműsorokat, hiszen ismét 80 milliárdos költségvetésből gazdálkodhatnak majd, ami keretet nyújt ezek a jogdíjaira is.

A hosszabb bevezető után visszatérve a Sztárban sztárra, azt érdemes hangsúlyozni, hogy a TV2 más műsoraihoz képest idén is kiemelkedően teljesített, és az utolsó adás ha csak kevéssel is, de felülmúlta az egy héttel korábbit, és az évad legnagyobb nézettségét hozta a teljes lakosságban. A kereskedelmi célcsoportban is a hét éllovasa lett, igaz itt már nem sikerült csúcsra jutni. A műsor vélhetőleg a jövőben is folytatódni fog, más kérdés, hogy a formátum kezd elfáradni, és a csatornához köthető énekelni is tudó ismert szereplők száma véges. Amellett, hogy voltak olyan adások, amikor sem a dalválasztás, sem az előadások nem voltak különösen erősek, az idei évadban a legnagyobb kihívást az okozta, hogy a legjobb énekesek nem a bulvársajtóban nap, mint nap szereplő előadók voltak. Emiatt pedig sokak számára kevésbé volt vonzó a Sztárban sztár.

Ilyen lesz az új 2000 forintos

Érdekesség, hogy míg a Sztárban sztár a fent említett műsorok ellenszelében is szépen teljesített, az X-Faktor sokkal több nézőt veszített egy hét alatt. A 18-49-ben hagyományosan erős műsor itt egy hét alatt közel 20 százalékkal esett vissza, de nem volt jobb a helyzet a 4 éven felülieknél sem. A teljes lakosságot tekintve az RTL Klub legjobban teljesítő műsora a Konyhafőnök lett, igaz itt is a döntő hozta a legmagasabb számokat.

Miután idén már nem lesz több adása a gasztronómiai vetélkedőnek, ezért a hétköznapi műsorrend is átalakul. November 14-től a Fókusz újra az RTL Híradó után, vagyis 18.55-től jelentkezik, ez azt is jelenti, hogy az RTL Klub sztármagazin műsora, a Story Extra hétfőtől 17.25-től kerül képernyőre. A Fókusz után minden hétköznap 19.35-kor indul az Éjjel-Nappal Budapest és a Barátok közt is hamarabb, már 20.50-től kezdődik. A legnagyobb változás, hogy három nagyon sikeres saját gyártású műsor is visszatér az RTL Klubra, méghozzá vadonatúj epizódokkal. A Barátok közt után jön keddenként a Keresem a családom, csütörtökönként pedig a Válótársak második évada. November 18-ától pedig immár péntek esténként láthatják a rajongók a Gyertek át! újabb évadát Sebestyén Balázzsal és sztárvendégeivel.

Egy héttel korábbi összefoglalónkban megemlítettük, hogy a Telekom kábeltévés előfizetői lemaradhatnak a FOX és a Nation Geographic műsorairól. A kábelszolgáltatónak és a tévétársaságnak az erősebb média és fogyasztói visszhang közepette mégis sikerült megegyeznie, így végül januártól mégsem kerülnek ki a népszerű csatornák a kínálatból.

Összefoglalva a 45. héten főműsoridőben (19-23 óra között) a 18-49-es korcsoportban az RTL Klub továbbra is komoly előnnyel vezet, hét estéből hatot megnyert. A csatorna átlagos közönségaránya 20,4 százalékos volt, míg a TV2-t a készülékek előtt ülők 10,7 százaléka nézte. A harmadik helyre ismét a Cool (4,3% SHR) került, majd szokás szerint (4% SHR) a F+ következett. Némileg javított a Viasat3 (3,6%), és látványosan előrelépett a Forma-1-es közvetítés révén a Duna TV (2,8% SHR), ám így is a sereghajtó maradt.

mfor.hu