4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A devizaalapú hitelek egyösszegű végtörlesztésének makrohatásait akkor lehet majd megítélni, ha ismert, hogy az érintettek mekkora hányada él a lehetőséggel, ám ha sokan élnek vele, akkor a külföldi tulajdonos bankok "hajlamossá válhatnak" az ország mellett a pénzügyi válság idején vállalt elkötelezettségük felülvizsgálatára - vélekedtek a kormányfő hétfői parlamenti beszéde után londoni pénzügyi elemzők.

A 4cast szerint kedvező elem, hogy a bankoknak nem lesz kötelező forint-refinanszírozást nyújtaniuk a devizahitelek végtörlesztéséhez. A ház szerint azt könnyű belátni, hogy a magyar bankszektor egészének rendszerszinten nem érdeke forinthitelekkel támogatni a devizaalapú hitelek visszafizetését, mivel - különösen akkor, ha a részvétel 100 százalékos - ez nagyon nagy veszteségeket okozna a bankrendszernek.

A bankoknak megvan a lehetőségük "különböző formális vagy informális társulások" révén a koordinációra, és arra, hogy e társulások tagjait a közös stratégia - vagyis a forinthitelek nyújtásától való tartózkodás - betartására késztessék. A 4cast szerint azonban elég csak egyetlen olyan piaci szereplő, amelyik hajlandó forintalapú finanszírozásra, és máris bukna az ilyen egyezség.

A ház szakértőinek fejtegetése szerint Nash játékelmélete azt mutatja, hogy a rendszerszintű érdek nem jelent stabil egyensúlyi állapotot, és erős pénzügyi ösztönzők fűződnének ahhoz, hogy valamely bankpiaci szereplő egyetlenként - és idejekorán - felajánlja a forintalapú refinanszírozási hiteleket a devizahiteleseknek. A 4cast szerint vannak olyan bankok Magyarországon, amelyeknek csekély a devizaalapú hitel-kinnlevőségük, és ezek természetszerűleg erőteljesen hajlanának e refinanszírozás felkínálására. 

Mindemellett az állami tulajdonú bankoknak "más céljaik és motivációik" lehetnek, mint magántulajdonú versenytársaiknak, és a kormánynak is több lehetősége van olyan "új entitás" létrehozására - vagy egy ilyen létrehozásának "informális segítésére" -, amelyik forintfinanszírozást ajánl a végtörlesztésekhez - vélekedtek a 4cast londoni elemzői.

A ház szerint mindezek alapján közgazdasági szempontból nagyon nehéz lenne fenntartani egy olyan helyzetet, amelyben egyetlen bank sem kínál forintalapú finanszírozást. Ezért a 4cast elemzői a kormányzati terveket "igen veszélyesnek" tartják a forintra és a magyar bankrendszer mérleghelyzetére. A cég szerint vannak ugyan jogi akadályai a hitelszerződések átírásának, de tekintettel a kormány alkotmányos többségére, "ez nem lehet probléma", és a nemzetközi bíróságok csak nagyon lassan hoznak döntéseket.

A JP Morgan elemzői hétfő esti helyzetértékelésükben ugyanakkor annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a valószínűsíthető parlamenti jóváhagyás után a tervet EU-bíróságok előtt fogják megtámadni, mivel a kezdeményezés meglévő szerződések egyoldalú felmondásának felel meg. A cég szerint az ügy növekedési szempontból is negatív, mivel "egyes befektetőkben kétség ébredhet a magyarországi szerződések szentsége iránt".

A JP Morgan elemzői szerint ha valóban nem lesz kötelező a devizaalapú hiteleket kibocsátó bankoknak forinthitelekkel segíteni a devizahitelek egyösszegű visszafizetését, akkor valószínűleg korlátozott lesz a lehetőséggel élők köre, mivel különösen a kis- és közepes jövedelmű devizahitelesek egyszerűen nem tudják majd finanszírozni a teljes összegű törlesztést még a csökkentett árfolyamokon sem.

A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy a terv nyomán "eszkalálódott a feszültség" Magyarország és Ausztria között, miután az osztrák alkancellár hírek szerint kijelentette, hogy a magyar kezdeményezés a Magyarországon jelenlévő osztrák bankok "puszta létét fenyegeti". A cég szakértői hétfő esti kommentárjukban azt jósolták, hogy a terv miatt valószínűleg emelkedni fognak a magyarországi befektetésekre rakódó kockázati felárak.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!