Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

"A jelenlegi fordított helyzetben a kishal eszi meg a nagyot, a közeljövőben egy kétszer akkora E-Star születhet meg, mint eddig" - mondta a hétfőn bejelentett lengyel akvizícióval kapcsolatban Soós Csaba, a társaság igazgatóságának elnöke. A menedzsment szerint a felvásárlás kiváló lehetőség, hogy belépjenek a lengyel piacra, a 21 millió eurós üzlet finanszírozása is biztosított. Mfor.hu-háttér.

Lesznek eladások is

"Az EETEK felvásárlásával olyan eszközöket vettünk, melyekkel azonnalivá tudjuk tenni a lengyel piaci megjelenésünket" - emelte ki Soós Csaba az E-Star keddi sajtótájékoztatóján. A magyar cég elnöke kiemelte: az utóbbi hónapokban a lengyel befektetők részéről az volt az egyetlen negatív visszajelzés, hogy magyar cégként nehéz lesz megjelenniük a lengyel piacon. Idén már az árbevétel 24-25 százaléka Lengyelországból fog érkezni - emelte ki a szakember.

Az E-Star már hétfőn bejelentette, hogy az EETEK-csoport vételára 21 millió euró, a társaságnak 1,9 millió eurós nettó adósságállománya van, az átszervezés költsége pedig 5 millió euró. A felvásárlással 340 munkavállalót vesz át a magyar cég, amivel az eddigi 150-160 fős létszámot megháromszorozza.

"A tranzakció teljes egészében hitelből finanszírozható, és további hitelfelvételre is van lehetőség, amit a további projektekre fordíthatunk" - emelte ki Soós Csaba. Emellett a vételárat hazai és lengyel kötvénykibocsátásból és készpénzből finanszírozná a tőzsdei vállalat. "Az elsődleges termékünk továbbra is a hőtermelés marad, de Lengyelországban is beléphetünk majd a villamosenergia-piacra is" - tette hozzá az elnök.

Az akvizíciót követően az E-Star eladásokat is tervez, hiszen csak az EETEK-eszközök egy részét tartják meg. A fókuszt a lengyel projektek kapják, melyek beleillenek a vállalat profiljába. "A fennmaradó egységek értékesítésén minél előbb szeretnénk túl lenni akár veszteséggel is, már folynak ezzel kapcsolatos tárgyalások egy külföldi befektetővel" - mondta az E-Star elnöke. Az eszközöket a tervek szerint csomagban értékesíti majd a vállalat.

A cégcsoport átszervezésének költsége a tervek szerint nettó 5 millió euró lesz, mely majd az E-Star központi költségei között jelenik meg, a teljes átszervezést 3 hónap alatt akarják lebonyolítani.

Lengyel és magyar cégeket vettek

A megmaradó projektek közül a lengyel piacon a mieleci és a gorlicei hő- és villamosenergia-termeléssel vannak tervei a cégnek, Magyarországon pedig a győri RESZ Kft. és egy pécsi biogáz-projekt marad meg. "Mielecben a város kizárólagos hőszolgáltatója lesz a cég, emellett a városi ipari park ellátása is hozzá tartozik. érdemes kiemelni, hogy a villamosenergia-termelés kihasználtsága jelenleg mindössze 27 százalékos az üzemben, további fogyasztók bevonásával a hatékonyság növelhető" - hangsúlyozta Soós Csaba. A mieleci projektben már folyamatban van két darab 3 megawattos gázmotor fejlesztése, melyek 2012 januárjától kezdhetnek termelni, évente 2 millió eurót adhatnak az EBITDA-hoz.

Gorlicében a most megvásárolt cég szintén kizárólagos hő- és melegvíz szolgáltató, több ipari fogyasztót is ellát. A kihasználtság azonban ott is rendkívül alacsony, amit további fogyasztók bevonásával orvosolnának. Megtartja még az E-Star a győri RESZ Kft-t, mely főleg az Audi, a Rába és a Dana számára szolgáltat hőt és villamosenergiát. A kihasználtság jó a társaságnál, azonban a kát-rendszer várható megszüntetésével várhatóan újra kell majd tárgyalni a szerződéseket a fogyasztókkal, mivel a villamosenergia-szolgáltatás a jelenlegi viszonyok között nem gazdaságos - emelte ki a társaság elnöke.

"Az autóipar fellendülésével a hő- és villamos energia szolgáltatás is növekedhet, új fogyasztók vonhatók be a győri ipari parkban is, az Audi pedig már döntött a bővítésről" - emelte ki az E-Star igazgatóságának elnöke.

Hűtenék a befektetői várakozásokat

"Talán az egyetlen olyan magyar tőkepiaci szereplő vagyunk, akik rendszeresen, évente kétszer közölnek előrejelzéseket a menedzsment részéről. Azonban azzal szembesültünk, hogy a befektetői várakozások rendre meghaladják ezeket az előrejelzéseket" - mondta Soós Csaba. Szerinte a tegnapi és a mai árfolyamváltozás is azt mutatja, hogy túlzott várakozások votlak a lengyel akvizíció bejelentése előtt.

A fentiek miatt a jövőben az E-Star óvatosabban bánna a várakozásokkal. "Hiába kommunikálunk aktívan, a befektetőknek gyakran saját gondolataik vannak, ezért a jövőben visszafogottabb várakozásokat fogunk közölni" - mondta az elnök. Ugyanakkor a középtávú stratégiában megfogalmazott számok továbbra is érvényesek, ebből a szempontból mérföldkő a mostani felvásárlás.

"Az árbevételünk két és felszeresére növekszik az EETEK megvásárlásával, a közeljövőben egy kétszer akkora E-Star jön létre, mint az eddigi" - zárta a sajtótájékoztatót Soós Csaba.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.