2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Erősödni fog az ingyenes kiadványok pozíciója, az egy-egy témára koncentráló lapok piaca tovább szegmentálódik, jön a közvetítő csatornák számának megsokszorozódása - vetítette előre kedden a következő évek történéseit a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) tapolcai konferenciáján Levendel Ádám, a Szonda Ipsos piackutató cég elnök-vezérigazgatója.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az olvasásra szánt idő csökken, egyre több információt igénylünk, és ehhez mind több forrás áll rendelkezésünkre. Ugyanakkor "békeidőben" az egyéni tájékozódás helyébe a szórakozás lép, s ennek megfelelően alakul médiafogyasztásunk - tette hozzá.

Példaként a televíziós szappanoperák sikerét említette, mondván, azok nézőinek "nem kell tanulniuk", hiszen akár több száz epizódon át ugyanazzal a kerettörténettel és karaktergárdával találkoznak, míg minden egyes mozifilmnél képbe kell kerülniük, "ki a jó fiú, ki a rossz".

Mint mondta, 15-20 évvel ezelőtti kedvenc filmjét a legtöbb ember ma már lassúnak találja, de nem csupán ebben a tekintetben változik gyorsan a közízlés; míg öt éve a tíz legizgalmasabb laptéma listáját a lakberendezés vezette, ez ma visszacsúszott a középmezőnybe - hozott újabb példát a szakember.

A fazonváltásokkal kapcsolatban azt húzta alá: "minden formai változtatás egy lojalitáspróba", hiszen az olvasó számára a "fészekérzést" romboló, kényelmetlen, ha egy megszokott rovatot az átalakulás miatt keresgélnie kell a lapban.

Levendel Ádám megjegyezte: nem mindig esik egybe, hogy egy közvélemény-kutatás kérdéseire válaszolva mit szeretne, és mit fogad örömmel az olvasó. A bulvárosodás kapcsán pedig megjegyezte: egy arculatát frissíteni, modernizálni akaró politikai napilap csak "rejtőzködve" adhat teret ennek a hangvételnek.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!