<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Eladó a Pécs-pogányi repülőtér, a tulajdonos önkormányzatok a közeljövőben pályázaton keresnének vevőt, vagy üzemeltetőt a légikikötőre - közölte Tóth Bertalan, a baranyai megyeszékhely alpolgármestere az MTI-vel.

Tóth Bertalan elmondta: a tulajdonosok és az üzemeltetésben érintett szereplők, azaz a Baranya megyei-, a pécsi-, a pogányi önkormányzat, valamint a pécsi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. már megkezdték a nyílt pályázat előkészítését, s a létesítménynek akár már márciusra új gazdája lehet.

A szocialista politikus megjegyezte, hogy a légikikötő ingatlanjainak, üzletrészeinek felbecsülése folyamatban van. Ezt követően lehet megmondani, mennyit is ér pontosan, de az biztos, hogy több milliárd forintról van szó.

Az alpolgármester magyarázata szerint egy új befektetőre azért van szükség, mert a tulajdonosok egyre nehezebben tudják finanszírozni az üzemeltetés költségeit, emellett nincs elegendő forrásuk a fejlesztésre, azon belül például a kifutópálya nagyobb gépek le- és felszállását biztosító meghosszabbítására.

Tóth Bertalan utalt rá: az értékesítés többször napirendre került az elmúlt években, most azért, mert egy külföldi tulajdonú légitársaság magyar menedzsmentje tavaly decemberben konkrét szándéknyilatkozattal kereste meg a pécsi önkormányzatot. A reptér funkcióinak megtartása mellett repülési oktatóbázist hoznának létre Pogányban.

A baranyai megyeszékhely központjától nyolc kilométerre délre, 110 hektáros területen fekvő, reptér 1950-ben létesült, az 1960-as évek közepéig működött. Amikor biztonsági és gazdaságossági indokkal megszüntették a belföldi utasszállító légi közlekedést, a létesítmény főként mezőgazdasági és sportcélokat szolgált.

A reptér korszerűsítését, kihasználtságának növelését az 1990-es években kezdeményezték Pécs és Baranya politikai, gazdasági vezetői arra hivatkozva, hogy oldani fogja a régió, de főleg a megye közlekedési elszigeteltségét, és jó hatással lesz a gazdasági fejlődésre.

A légikikötőt 2006-ban kapcsolták be a nemzetközi légi forgalomba, a fejlesztésekre a tulajdonosok eddig mintegy ötmilliárd forintot költöttek. Szakemberek szerint ahhoz azonban, hogy a reptér működése rentábilis legyen, a jelenlegi évi tízezerrel szemben százezres utasforgalom szükséges.

Egy ideig menetrendszerinti járatok közlekedtek ugyan Pogány és Bécs között, de azok a szerény érdeklődés miatt megszűntek. A reptér ma üzletemberek kisgépeit, a nyári idegenforgalmi szezonban pedig Korfura induló és onnan érkező charterjáratokat fogad.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.