4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Európa-szerte ismét derűlátóak a vállalatvezetők, hiszen többségük szerint az általuk vezetett vállalkozás gazdasági helyzete javult az elmúlt 12 hónap folyamán. A UPS európai üzleti figyelő múlt évi felmérésben szereplő bizalomvesztéssel szemben idén az egész kontinensen újjáéledt az optimizmus: a megkérdezett felső vezetők 53 százaléka számolt be kedvezőbb gazdasági helyzetről.

Ez a pozitív hozzáállás megfelel a 2005-ös felmérés előrejelzéseinek: akkor a válaszadók 51 százaléka jósolta azt, hogy vállalata 2006-ban jobb helyzetben lesz. Most a vezetők mindössze 13 százaléka látta vállalatát idén kedvezőtlenebb gazdasági helyzetben, mint az előző évben; 2005-ben még 20 százalék vélekedett így. Ez azt jelenti, hogy az európai üzleti vezetőknek összességében 40 százaléka vélekedett úgy, hogy javult vállalata gazdasági pozíciója az elmúlt 12 hónap folyamán. Ha ezt összevetjük a 2005-ös mindössze 22 százalékos adattal, szembetűnő, 18 százalékpontos emelkedés figyelhető meg.

Spanyolországban született a legtöbb, jobb gazdasági helyzetre vonatkozó válasz; a második helyezett Belgium volt. Ugyanakkor összességében, ha a "rosszabb" válaszokat is figyelembe vesszük, Spanyolország és Hollandia holtversenyben végzett a dobogó első fokán. Ezekben az országokban a válaszadók 46 százaléka számolt be javulásról. Ezután a belga és német válaszok következnek 43-43 százalékkal. Mindkét ország vállalatai intenzíven erősödtek, és nagy növekedést mutattak fel az elmúlt év során; az összesített válaszok is javulást tükröznek: Németországban 25 százalékos, míg Belgiumban 38 százalék volt az emelkedés.

Kedvező kilátások az idei esztendőben

A 2007-es kilátások is rózsásnak tűnnek. Az európai válaszadók átlagosan nettó 46 százaléka jósolta azt, hogy a növekedés a következő évben is folytatódik; a vállalati optimizmus továbbra is erős, habár óvatosabb, mint korábban. Jóllehet a következő évre vonatkozó optimizmus nem mértéktelen, az általános bizalomszint emelkedett az elmúlt évben, és végre megfordult a 2003 óta csökkenő tendencia. Annak tükrében, hogy a hollandiai vállalatok dinamikus 2006-os évet jeleznek, egyáltalán nem meglepő, hogy az ország menedzserei a legbizakodóbbak a 2007-es kilátásaikat illetőleg, és az ottani vezetők nettó 56 százaléka derűlátó hangulatban van.

A tendenciát folytatva Hollandiában a legvalószínűbb, hogy a felső vezetők a következő 12 hónapban növelni szeretnék a munkatársak létszámát - nettó 27 százalék vetítette előre a személyzeti téren várható bővülést (az előrejelzett munkaerő-felvétel mínusz az elbocsátásokat jelző válaszok összes száma). Más országok munkaügyi kilátásai is derűlátóak, hiszen a vállalatok vagy a status quo fenntartását, vagy a létszám növelését jósolják.

Több munkaerő-felvétel

Mindent egybevetve kevesebb, mint minden ötödik vezető tervez elbocsátásokat, és a megkérdezett országokban tavaly óta 12 százalékponttal, 15 százalékra nőtt a létszámbővítést fontolgató vállalatok aránya. 2000 óta először a belga, német és olasz vállalatok végre pozitív irányban mozdították el az egyensúlyt, és több vezető jósolta azt, hogy a következő évben az elbocsátás helyett a felvételen lesz a hangsúly. Idén nagymértékben megnőtt azon vállalatvezetők száma Belgiumban, akik új munkatársakat vennének fel és ezzel párhuzamosan csökkent a karcsúsítást tervezők száma: ott a nettó válaszértékek mínusz 10 százalékról plusz 21 százalékra nőttek - ez 31 százalékpontos összesített nettó növekedést takar.

A vállalati depresszió tekintetében a franciaországi vállalatok kerültek a lista élére. Franciaországban bármely más országhoz vagy az európai átlaghoz mérten sokkal alacsonyabb volt azon válaszadók száma, akik pozitív kilátásokat várnak 2007-re (plusz 35, illetve plusz 46 százalék).

Franciaországban a vállalatok sem tűnnek olyan egészségesnek, mint más országokban: az Európa egészében mért 40 százalékkal szemben a francia válaszadók mindössze 27 százaléka véli úgy, hogy vállalatuk gazdaságilag jobb állapotban van, mint az előző évben volt. Ugyanakkor Franciaországban is javul a helyzet: ez a nettó 27 százalékos számadat tavaly óta 19 százalékponttal emelkedett, amely jelentős haladást takar, ha nem is ugyanazt a dinamikus ugrást jelenti, mint Belgium vagy Németország esetében.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!