2018. január 23. 05:34

Az esti időszakot összehasonlítva heti átlagban az RTL visszavette a vezetést, de a TV2 vetélkedőjén, a Piramison nem találnak fogást.

Továbbra is nagyon megy a TV2 vetélkedője, a Piramis, nem véletlenül döntött úgy a csatorna, hogy februárban sem lesz megállás. Ahogy arról beszámoltunk, a decemberben indult gameshow első évada február elején ért volna véget, de a sikerek miatt folytatják. Ráadásul a TV2 kínálata még több néző számára lehet vonzó, hiszen február 5-én visszatér a képernyőkre Gundel Takács Gábor.

A TV2 műsorán tehát továbbra is párosával lesz vetélkedő, csak a Pénzt vagy éveket mostani évada ér véget. Az kérdés, hogy a Piramis marad-e a megszokott helyén, vagy későbbi műsorsávba kerül. Az ősz folyamán ugyanis – a most visszatérő – Áll az alku került a Tények utáni idősávba, tehát két olyan műsora is lesz a TV2-nak, amelynél a nézők a 7 órás kezdést szokhatták meg. Pro és kontra is lehetnek érvek, hogy melyiket vetítsék korábban, a folytonosság miatt talán a Piramis fog a most megszokott időpontban kezdődni. Ha mégsem így döntene a TV2, annak az lehet a hátterében, hogy Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatója szerint az Áll az alku az egyik legerősebb brand, amiben hatalmas szerepe van Gundel Takács Gábor személyének.

Minden esetre az Áll az alku tavaszi évadának már a szereplőválogatását is rendkívüli érdeklődés övezte a csatorna szerint. Alig két hét alatt közel hatezren jelentkeztek a TV2 felhívására, közülük választották ki azokat a játékosokat, akik képernyőre kerülnek. Az új évadban két újdonság is lesz a játékszabályzatban, és mindkettő növeli a játékosok esélyét a nyereményre, amely akár 100 millió forintot is elérhet. A csatorna azt is elárulta, hogy a tavaszi évadban 50. adásához érkezik az Áll az alku. Az ünnepi kiadásban az őszi szezon játékosai közül többen visszatérnek a stúdióba.

Február elején tér vissza az Áll az alku (Forrás: TV2)

Persze az RTL sem vár ölbe tett kézzel, hiszen csatasorba állítja az ősz egyik legnagyobb durranását, A mi kis falunk című sorozatot. Mint a csatorna közleményéből kiderül Pajkaszeg lakóinak mulatságos története ott folytatódik, ahol az előző évad véget ért. A polgármester (Csuja Imre) még mindig a zavarosban halászik, miközben Erika (Lovas Rozi) egyre erélyesebben próbálja elérni, hogy Gyuri (Lengyel Tamás) végre feleségül vegye. Stoki (Szabó Győző) továbbra is nagy erőkkel őrzi a törékeny rendet, a falu papja (Schmied Zoltán) pedig komoly dilemmával küzd: Pajkaszegen teremtse meg egyháza működésének feltételeit, vagy máshol próbáljon szerencsét.

A mi kis falunk február 3-tól kerül vissza az RTL Klub kínálatába, és az előzetes hírek szerint nem csak az első epizód lesz majd szombaton, hanem a többi is. Hozzátehetjük persze, hogy ezzel ugyan a hétvégi nézettségét felfele tudja majd az RTL Klub tornázni, ám a hétköznapok gyengébb teljesítményét aligha ellensúlyozza mindez. Persze előbb-utóbb oda is érkezik majd erősebb kínálat, kérdés, hogy addig mennyire szoknak át a konkurenciához a nézők, és vissza lehet-e majd őket csábítani egyik napról a másikra.

A mögöttünk hagyott hét műsoraira visszatérve érdekes volt a közmédia korábban időnként kiugróan jól, máskor felejthetően teljesítő műsora A dal, amely az Eurovíziós Dalverseny hazai válogatója. Az utóbbi években a képernyőre többnyire olyan előadók kerülnek, akik már ismertebbek, mert például valamely kereskedelmi csatorna tehetségkutatóját jól szerepeltek. Ennek ellenére nem a fiatalabb, hanem az idősebb nézők azok, akik körében jobb eredményeket ért el a műsor. A teljes lakosság esetén közel kétszeres volt a közönségarány, a 18-49 év közöttiekkel összevetve. Előbbi kategóriában viszonylag jól teljesített a műsor, hiszen a képernyők előtt ülők tizede ezt követte, a kereskedelmi célcsoportban viszont nem volt különösebben erős.

2018 harmadik hetének számait összegezve a kereskedelmi célcsoportban főműsoridős sávokat (19-23 óra között) vizsgálva négy estét nyert meg az RTL Klub, hármat pedig a TV2 húzott be. Ha csak a hétköznapokat nézzük, akkor nehéz megindokolni, hogy miért így oszlottak meg az arányok, kedden és csütörtökön például annak ellenére jobb volt a TV2, hogy a későbbi idősávban az RTL-en a csatorna átlagát felhúzta a Válótársak című sorozat. Ezzel szemben pénteken úgy nyert az RTL, hogy sem a Barátok közt, sem az Éjjel-nappal Budapest nem volt különösen erős.

A középmezőnyben az RTL kábelcsatornái gyengültek, a F+ (5,2% SHR) és a Cool (3,7% SHR) is gyengébb számokat hozott, mint egy héttel korábban. Igaz volt ez a Viasatra (1,6% SHR) is, ugyanakkor a Duna TV (2% SHR) javítani tudott.

mfor.hu