<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Blochamps Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. tanulmánya szerint évi 250-300 milliárd forintra tehető a magyar privát vagyon kiáramlása, az elmúlt 15-20 évben pedig több mint 2500 milliárd forint volt.

A cég tanulmányában megállapítja: csak az EU, a NAV vagy az MNB egyes adózási adataiból, az európai adóegyezmények révén a NAV részére utalt összegek alapján lehet következtetni arra, hogy a magyar állampolgárok mennyi pénzt tarthatnak külföldi bankokban. Magyarország az elemzés szerint jellemzően gazdasági, politikai, bizalmi okoknál fogva is stabilan privát vagyon "exportőr".

A pénzügyi tanácsadó cég prognózisa szerint a választási évben nem várható a 2012. év elején látható mértékhez hasonló egyszeri nagy vagyonkiáramlás, éves szinten 20-50 milliárd forinttal haladhatja meg az eddig becsült 250-300 milliárd forintot, iránya pedig Ausztria, Németország, Svájc, Liechtenstein, Málta vagy a Benelux zóna lehet. A világpiaci vagyontranszfer irányok slágertérsége, Ázsia egyelőre nem domináns tervezési célterület a magyarok körében.

A Blochamps Capital 2014-2015-re arra számít, hogy a hazai gazdaság aktuális általános helyzete és a lakosság jövedelmi viszonyai lassan pozitív irányban fognak változni. A pénzpiacok szereplői kiszámítható gazdaságpolitikát szeretnének, ami a tanácsadó szerint a 2014-es országgyűlési választások után kellő mandátummal meg is valósulhat.

Kiszámítható szabályozási környezetet kíván a kkv szektor is, melynek képviselői 2013-ban mérsékelt aktivitással terveztek, ám a Blochamps véleménye szerint 2014-2015-ben ez a réteg az EU és a növekedési hitelprogram (nhp) forrásainak okán a privátbanki piacon is kifejezetten érezhető "beszivárgó" megtakarítási potenciált jelent majd, összességében 200 milliárd forintot meghaladó mértékben.

Arról, hogy Magyarország tud-e a külföldi befektetőknek professzionális vagyonkezelési terepet kínálni, a Blochamps úgy vélekedik, hogy a "kincstári optimizmus" e téren nem megalapozott. "A szabályozó rendszer kiszámíthatatlansága, a tranzakciós illeték, a kedvezőtlen beruházási kilátások, az iparági adók együttesen nem éppen ideális táptalajai az időközben a svájci privátbanki fellegvárból vagy a ciprusi adótervezési centrumból esetleg új elhelyezési terület után kutató befektetőknek" – írják elemzésükben.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.