<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Uniós vállalkozásfejlesztési pályázatok során az ingatlanvásárlás nem számít a preferált célok közé, éppen ezért unikális az a magyar kiírás, mellyel már csak február végéig élhetnek a hazai mikrovállalkozások.

Egyedi konstrukció

Gyorsan kell döntenie azoknak a magyar vállalkozásoknak, melyek ingatlant szeretnének vásárolni uniós támogatással, mert ritka lehetőség, hogy ilyen célra írnak ki pályázatot. A hazai kiírás ugyan itthon sem új-keletű, hiszen bő másfél évvel ezelőtt nyitották meg ezt a forrást, ám a pályázatot – ha csak nem hosszabbítják meg az utolsó pillanatban – február végén lezárják. Ebben az esetben pedig vélhetően a mostani, 2013 decemberében záruló uniós költségvetési ciklusban már nem lesz hasonló lehetőség, a 2014-2020 közé datálódó következőben pedig – a korábbi tapasztalatok alapján – az első időszakban még nem lesz. Így azok, akik mikrovállalkozásként – ez  azt jelenti, hogy a vállalkozás statisztikai létszáma nem éri el a 10 főt, forgalma pedig a 2 millió eurót – szeretnének cégük számára ingatlant vásárolni, az utolsó lehetőséget ragadhatják most meg.

A pályázatot az teszi sokak számára vonzóvá, hogy a kiírás nem követel meg hosszabb előzetes működést, akár – megalapozott üzleti tervvel bíró - frissen alapított vállalkozások is indulhatnak rajta. A pályázat keretében a vissza nem térítendő támogatás aránya maximum 45 százalék lehet, összegszerűen pedig nem haladhatja meg a 10 millió forintot.

Kedvezményes mikrohitel kapcsolódik hozzá

A kiírók szándéka szerint további segítség – igaz ezt sok vállalkozás teherként éli meg -, hogy egy kombinált pályázatról van szó, amelynek keretében akár már 10 százalékos önerő biztosítása is elegendő, a beruházás fennmaradó részét vissza nem térítendő pályázati forrásból, és visszatérítendő (kedvezményes) mikrohitelből lehet finanszírozni. Tapasztalatunk szerint a pályázók egy része számára a kötelezően igénybe vett hitel visszatartó erőt jelent, mondja Szentesi Mária a Menedzsment Fórum Partner pályázati tanácsadója. Amennyiben azonban valaki a pályázati pénzből ingatlant vásárol, akkor az szolgálhat fedezetként, illetve akár a projekt ideje alatt, akár annak lezárása után lehetőség van végtörlesztésre. A szakember ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy ennek pótlólagos költsége van.

A hitel kapcsán fontos tudnivaló, hogy annak futamideje 1 és 10 év (12 és 120 hónap) között lehet. A törlesztés kapcsán a hitel nyújtásban részt vevő szervezetek (vállalkozásfejlesztési alapítványok, pénzügyi közvetítők, illetve takarékszövetkezetek) maximum 24 hónap türelmi időt adhatnak, ez idő alatt tőkét nem, de kamatot fizetni kell. A hitel fedezeteként szinte minden esetben ingatlant vagy készpénz fedezetet írnak elő a közvetítők. A hitel kapcsán érdemes megjegyezni, hogy annak összegének legalább a vissza nem térítendő támogatást el kell érnie, de nagyobb beruházás esetén akár meg is haladhatja azt.

Mire lehet fordítani a pályázati forrást

A pályázat keretében, ahogy fent is jeleztük többek között ingatlant is lehet vásárolni. Az ingatlanok kapcsán ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy elsősorban épületeket kell érteni, az ingatlan összértékének a telek ugyanis maximum a 10 százalékát teheti ki. Az ingatlan kapcsán szintén fontos tudnivaló, hogy az csak az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által megadott településlistán szereplő helységekben lehet, amelyen 5000 fő feletti települések szerepelnek. Nem lehet budapesti és Pest megyei ingatlan vásárlására használni a pályázati forrást. Szintén kizáró tényező, ha a vállalkozás annak tulajdonosának (illetve a tulajdonos közeli hozzátartozóinak) ingatlanát kívánja megvásárolni.

Az ingatlan mellett lehetőség van új, egyenként minimum nettó 200.000 forint értékű (VTSZ - VÁM tarifa számmal rendelkező) tárgyi eszköz beszerzésére is. Tehát egy termelő vállalkozás a "műhely" mellett akár a nagyobb értékű szerszámok beszerzését is megteheti a pályázat keretében. A tárgyi eszközök között ugyanakkor nem lehet jármű, ennek megvásárlását kizárja a kiírás. Informatikai beruházásokra is van lehetőség, hiszen egyenként minimum nettó 30.000 forint értékű hardver beszerzése és szoftverek (csak a TESZOR listán lévő szoftverek számolhatók el, egyedi fejlesztésű szoftverek nem)  beszerzésének költségei is finanszírozhatók a pályázat keretében.

Mit kell a pályázóknak vállalni

A pályázati kiírások során a vállalkozók korábban néhány esetben azzal szembesültek, hogy nehezen teljesíthető vállalásokat kellett tenniük. Ennek a pályázatnak a keretében ilyenről nem beszélhetünk, állítják a Menedzsment Fórum Partner szakértői, hiszen két fontos feltétel van csak. Egyrészt a pályázónak vállalnia kell, hogy a támogatott beruházással létrehozott termelő kapacitásokat, információs technológiai fejlesztéseket, ingatlant a projekt befejezését követő 3. évig az adott régióban fenntartja és üzemelteti. Másrészt a projekt befejezését követő két évben a cég teljes  személyi jellegű ráfordítási összegének el kell érnie a támogatás 50 százalékát. Ez a gyakorlatban 1 milliós vissza nem térítendő támogatásnál ez azt jelenti, hogy egy év alatt 250 ezer forintot kell személyi jellegű (bér és járulékok) kifizetésre fordítani.

mfor.hu