<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kevés itthon maradó melóst se jelentik be mind. A többi ágazatban is rossz a helyzet.

Az év első kilenc hónapjában az ellenőrzött több mint 60 ezer munkavállaló 71 százalékánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket az ellenőrök, írja a Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztérium közlésére hivaktozva. A munkások 16 százalékát feketén dolgoztatták, ez jelentős ugrás a tavalyi 11,6 százalékhoz képest.

Ágazatonként így fest a feketézés megoszlása:

  • építőipar - 40 százalék
  • mezőgazdaság - 29 százalék
  • személy- és vagyonvédelem - 29 százalék
  • kereskedelem - 11 százalék
  • vendéglátás - 17 százalék

A bejelentés elmulasztása a leggyakoribb szabálytalanság. Sok munkáltató, aki egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazza az embereit vagy csak egy-egy napokra ad nekik munkát, elblicceli a bejelentést. Ha nyakon csípik őket, akkor azzal magyarázzák a 15 napon túli "bónuszköröket", hogy adminisztrációs hiba történhetett, illetve, hogy ők időben leadták az adatokat a könyvelőnek, és ő volt az, aki elmulasztotta a bejelentést. Próbaidővel, próbanappal is sokan takaróznak. Továbbra is gyakori, hogy részmunkaidőre jelentenek be teljes munkaidős alkalmazottat.

hirdetés

A munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések 13 700 főt érintettek az első háromnegyed évben, ami csökkenést jelent a tavalyi 17 900 főhöz képest.

Szeptember végéig a jogsértéseket elkövető csaknem tízezer munkáltató közül több mint 1100 vállalkozásra szabtak ki munkaügyi bírságot a hatóságok, összesen 157 millió forintnyit.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.