2001. március 20. 11:00

Hiába csökkentett ismét kamatot az amerikai jegybank a tőzsdék meredek zuhanással reagáltak a bejelentésre.

Noha a ma esti Fed ülés az elemzők, illetve primary dealerek többsége 50 bázispontos kamatvágásra számított, amellyel a kamatokat az USA jegybankja 5 százalékosra csökkentette, a piac mégsem lett nyugodt. Sőt! A tőzsdék meredek zuhanással reagáltak a bejelentésre. A Dow -2,4%-ot, a Nasdaq -4,8%-ot, S&P -2,4%-ot produkált. A kedélyeket a kamatcsökkentés utáni kommentár sem tudta lehűteni, miszerint a Fed a jövőben is hajlandó kamatok további csökkentésére.

Az esés hátterében az elemzők két magyarázatot látnak: egyrészt noha a felmérések szerint az elsődleges forgalmazók kicsit nagyobb arányban - 25-ből 13-an - vártak ilyen arányú csökkentést, az elmúlt napokban már az esetleges nagyobb mértékű kamatvágásra spekulálók vételei húzták fel a piacot. Ezeknek a piaci szereplőknek a mostani pozíciózárása mindenképpen érzékeny hatással volt. Ilyen alkalmakkor beindulnak a day-traderek, és a spot-limit (veszteség minimalizáló) megbízások is. Ezek hatására zártak a nap végén napi minimumon a tőzsdék. A másik ok ami kiváltotta az esést, az a gazdasági növekedés lelassulása, amellyel indokolták a monetáris politika lazítását. Ez a lassulás ami egyesek szerint recesszióba is átcsaphat, illetve ami a vállalati eredményeket az utóbbi időben, illetve a jövőben jelentősen rontja.

A Fed kijelentette adott esetben kész lesz a soron következő, május 15-i ülés előtt is tovább mérsékelni a kamatokat. Mértékadó vélemények szerint akár néhány hónapon belül, vagyis még az első félév során elképzelhető, hogy az irányadó kamatok akár a 4%-os szintig is csökkenhetnek! A kiadott közlemény mindenesetre leszögezte, hogy a gazdaság lassulása továbbra is nagyobb kockázatot jelent, mint az infláció felpörgése, tehát a Fed mindaddig inkább a kamatcsökkentés felé hajlik, míg a tendencia kedvező fordulatot nem vesz.

A tengerentúli aggodalmak mindenesetre rövid távon mind a nemzetközi piacokra, mind a magyar tőzsdére vélhetően negatívan hathat. Ezt mutatja a New Yorkban 860 forinton záró Matáv ár is, amely közel 4% alacsonyabb a távközlési papír hazai záróáránál. Hosszú távon azonban mindenképpen bíztatónak látszik a FED erőfeszítése, amelyeket a gazdaság talpra állítása érdekében tesz. Visszatekintve az elmúlt évtizedekre megállapítható, hogy a FED sorozatos kamatcsökkentéseinek hatása hosszú távon jeltős emelkedést eredményezett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.