TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Eltér a munkaadók véleménye arról, hogy hajlandóak lennének-e a dolgozók fel nem használt szabadságát pénzben kifizetni, derül ki az mfor.hu Heti Hármas sorozatából. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteken tárgyalja ezt a kérdést. Várhatóan a minisztérium azon javaslatáról is döntés születik, amely szerint áprilistól az alapszabadság (20 nap) háromnegyedét kötelező lenne kiadni a tárgyévben.

Menedzsment Fórum: - A munkaadói és munkavállalói oldal pénteken egyeztet a következő évre átvihető szabadnapok számáról, a kiadás végső határidejéről. Milyen változásokat eredményezhet a szabadságolás rendszerében az, hogy idén valószínűleg több szabadnapot kell kiadniuk? Kifizetné-e cégük a fel nem használt szabadság egy részét, ha a dolgozó igényli? Milyen esetben tartják indokoltnak a pihenés elhalasztását kérni a munkavállalóktól? Igaznak tartja-e azt a munkavállalói véleményt, hogy Magyarországon az alkalmazottak jelentős része munkáját féltvén ódzkodik a neki járó szabadnapok kihasználásától?

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára:

- Fontosnak tartanánk, hogy a felhalmozódott szabadság kiadását legalább a következő év június 31-ig ki lehessen tolni az esetleges munkaerőhiány elkerülése érdekében. Komoly problémák adódhatnak egyes cégeknél, ha mindenkinek az év elején kellene rendelkezésére bocsátani a megmaradt napokat. Ráadásul lehetséges, hogy a dolgozó szívesebben megy el regenerálódni május-június környékén, mint januárban.

A döntés meghozatalakor figyelembe kell venni azt is, hogy bizonyos esetekben akár két hónap szabadság is járhat egy dolgozónak, a bérek igen sokba kerülnek, illetve nem mindenhol tudják megfizetni a kieső munkaerő pótlását. A piac pedig hektikusan működik, és sokszor nem látható előre a szükséges teendők rendje és intenzitása.

Léteznek sérthetetlen jogai a munkavállalóknak, ilyen például a pihenéshez való jog. A túlszabályozottság azonban ártalmas lehet, ezért biztosítani kell a cégeknek, hogy rugalmasan kezeljenek egyes kérdéseket.

Jó megoldásnak tarjuk a szabadság pénzbeli kiváltását, de oda kell figyelni arra, hogy ez mértékkel történjen, s a dolgozóknak ne érje meg lemondani túl sok szabadnapról. Ez ugyanis már a munka rovására mehet.

Pogány Éda, a Coca-Cola Beverages Magyarország Kft. vállalati kapcsolatok igazgatója:

- Esetenként vállalatunknál is problémát jelent a szabadságok kiadása. Ez jellemzően a bizonyos területeken meglévő szakképzett munkaerőhiány, illetve a tervezettnél nagyobb feladatmennyiség miatt következhet be.

A vállalat vezetősége figyel a munkaválallók "magánélet-munka" egyensúlyának megtartására, ezért nem támogatja a szabadságok pénzbeni megváltásának, illetve átütemezésének igényét. A szükséges szakképzett munkaerő, illetve a helyettesítések biztosításával törekszünk arra, hogy a munkavállalók a szabadságaikat az adott évben vegyék ki.

A munkahelyi vezetők közreműködésével éves szabadságtervezési programokkal segítjük elő, hogy a rendszer zökkenőmentesen működjön. Ennek ellenére nálunk is előfordul, hogy munkatársaink átviszik szabadságuk egy részét a következő évre. Ezt azonban nem munkahelyük féltése miatt teszik, hanem mert a feladataik miatt halasztódik azok felhasználása. Sok esetben többletjuttatásért túlmunkát is vállalnak a dolgozók.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Rt. szóvivője:

- A Magyar Postánál mintegy 38-39 ezer munkavállaló dolgozik, s ezzel a cég a legnagyobb munkáltatónak számít az országban. Amint végső döntés születik a szabadságolás rendjéről, megvizsgáljuk a határozatot, és annak megfelelően járunk el. Az sem okozna gondot, ha a szabadságot a következő évben legkésőbb március 31-ig kellene kiadni.

A Posta számára fontos, hogy megfelelő számú munkavállaló álljon rendelkezésre minden időpontban. Ez főképp az olyan csúcsidőszakokra jellemző, mint például február 15., amikor az adóbevallás és a felvételi jelentkező lapok leadásának határideje van.

A vállalatnál mindig előre meghatározott rend szerint történik a szabadságolás. Egy ilyen nagy létszámú és munkaügyileg gyakran ellenőrzött cég esetében másképp nem is működhetne a rendszer. Egyszerre mindenki természetesen nem mehet el regenerálódni, de ha nincsenek átfedések, a munkáltató általában akceptálja a dolgozók kéréseit.

Idén már felhívtuk a cégen belül az illetékesek figyelmét, hogy a korábbi éveknek megfelelő szigorral tervezzék meg a szabadnapok kiadását, viszont egyúttal rugalmasnak is kell lenniük.

Az OÉT pénteki üléséről szóló beszámolónkat délután olvashatják az mfor.hu-n.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Fizetésemelés helyett béren kívüli juttatást kaphatunk idén
Nem borítja be a piacot az Invitel-üzlet
Pesszimistán várják 2007-et a hazai cégek

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.