2001. február 18. 11:00

Folytatódik a devizaliberalizáció: a szaktárca törvényjavaslata - ha a parlament jóváhagyja - megszünteti a magyar állampolgárok, vállalkozások deviza-hazautalási és valuta hazahozatali kötelezettséget, és megszűnnek a deviza-tranzakciókkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségek is.

Folytatódik a devizaliberalizáció: a szaktárca törvényjavaslata - ha a parlament jóváhagyja - megszünteti a magyar állampolgárok, vállalkozások deviza-hazautalási és valuta hazahozatali kötelezettséget, és megszűnnek a deviza-tranzakciókkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségek is - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek.

A tervezett törvénymódosítás alapján 2001-ben a belföldi természetes személyek után már a vállalkozók is korlátozás nélkül elhelyezhetik számlájukon az áruik, illetve szolgáltatásaik ellenértékeként kapott devizát. Ezt az intézkedést régóta szorgalmazzák például az idegenforgalmi cégek, és a vállalkozóknak is lehetőségük lesz a jövőben arra, hogy ne csak számlán, hanem készpénzben is tarthassák devizájukat. A jövőben a belföldiek számára is lehetővé kívánják tenni a rövidlejáratú külföldi devizaalapú értékpapírok megvásárlását.

A miniszter szerint Magyarország már az 1996. január 1-jén életbe lépett törvényi rendelkezésekkel már jelentős lépéseket tett a devizaliberalizáció terén, s így nagymértékben megfelelt az OECD és az uniós csatlakozás elvárásainak. Az európai bizottsággal folytatott tárgyalásokon Magyarország ígéretet tett a további liberalizációs lépésekre, és ezek menetrendjét is elfogadták. Ennek alapján devizaliberalizáció területén 2002 végéig a megtörténnek Magyarország európai uniós csatlakozásához szükséges lépések.

A monetáris kockázatokat rejtő, s ezért várhatóan csak 2002-ben életbe lépő intézkedések közül a pénzügyminiszter az egy évnél rövidebb lejáratú, forintban kibocsátott értékpapírok külföldiek általi megvásárlásának engedélyezését emelte ki, valamint azt, hogy külföldiek számára is engedélyezik forinthitelek felvételét.