2001. február 18. 11:00

Folytatódik a devizaliberalizáció: a szaktárca törvényjavaslata - ha a parlament jóváhagyja - megszünteti a magyar állampolgárok, vállalkozások deviza-hazautalási és valuta hazahozatali kötelezettséget, és megszűnnek a deviza-tranzakciókkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségek is.

Folytatódik a devizaliberalizáció: a szaktárca törvényjavaslata - ha a parlament jóváhagyja - megszünteti a magyar állampolgárok, vállalkozások deviza-hazautalási és valuta hazahozatali kötelezettséget, és megszűnnek a deviza-tranzakciókkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségek is - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek.

A tervezett törvénymódosítás alapján 2001-ben a belföldi természetes személyek után már a vállalkozók is korlátozás nélkül elhelyezhetik számlájukon az áruik, illetve szolgáltatásaik ellenértékeként kapott devizát. Ezt az intézkedést régóta szorgalmazzák például az idegenforgalmi cégek, és a vállalkozóknak is lehetőségük lesz a jövőben arra, hogy ne csak számlán, hanem készpénzben is tarthassák devizájukat. A jövőben a belföldiek számára is lehetővé kívánják tenni a rövidlejáratú külföldi devizaalapú értékpapírok megvásárlását.

A miniszter szerint Magyarország már az 1996. január 1-jén életbe lépett törvényi rendelkezésekkel már jelentős lépéseket tett a devizaliberalizáció terén, s így nagymértékben megfelelt az OECD és az uniós csatlakozás elvárásainak. Az európai bizottsággal folytatott tárgyalásokon Magyarország ígéretet tett a további liberalizációs lépésekre, és ezek menetrendjét is elfogadták. Ennek alapján devizaliberalizáció területén 2002 végéig a megtörténnek Magyarország európai uniós csatlakozásához szükséges lépések.

A monetáris kockázatokat rejtő, s ezért várhatóan csak 2002-ben életbe lépő intézkedések közül a pénzügyminiszter az egy évnél rövidebb lejáratú, forintban kibocsátott értékpapírok külföldiek általi megvásárlásának engedélyezését emelte ki, valamint azt, hogy külföldiek számára is engedélyezik forinthitelek felvételét.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!