<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 1 forintos árcsökkentést, a gázolaj esetében pedig változatlan árakat indokolnak január 21-én, hétfőn. Mivel a benzin esetében ez igen szerény csökkenést jelent, ezért a legutóbbi 2 forintos benzin áremelés után várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 421 forint marad, s a gázolaj ára is a megelőző heti 430 forintos szinten maradhat január 23-án, szerdán, írja prognózisában a GKI Energiakutató Kft.

A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlgosan 0,1 százalékkal nőtt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 1 százalékos emelkedést mutatott.  A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 1 százalékkal gyengült - részletezi az elmúlt hét változásait a GKI Energiakutató Kft.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,9 százalékos csökkenést, míg a gázolaj esetében változatlan árakat mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin esetében 1-2 forint emelést, míg a gázolaj esetében változatlan árakat indokolnának január 21-én, hétfőn. A benzin árának kis elmozdulása és a gázolaj árának stagnálása miatt várhatóan nem lesz árváltozás január 23-án, szerdán. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 421 forint és a gázolaj ára 430 forint maradhat  január 23-án, szerdán - derül ki az elemzésből.

A belföldi üzemanyagárak változása összességében követi a nemzetközi tőzsdei árak és a forint árfolyamának változását, bár nem hétről hétre azonos ütemben módosulnak a belföldi árak, mint a nemzetközi változások. Az elmúlt 16, illetve 7 hét hazai árváltoztatásainak összegét és a nemzetközi folyamatok által indokolt árváltoztatások összegét összehasonlítva minimális, 1-2 forint eltérést tapasztaltak a GKI szakemberei mindkét időhorizonton.

Összegzésként kifejtik: az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 1,5 százalékkal, a gázolaj ára közel 5 százalékkal lett olcsóbb. Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 6 százalékkal több benzint és 10 százalékkal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

mfor.hu