2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy moszkvai lap szerint Magyarország hátraarcot hajtott végre a gázvezeték-dilemmában, és elállt attól, hogy az orosz Gazprom által kezdeményezett Kék Áramlat-2 tervezetet támogassa az EU által tervezett Nabucco-vezetékkel szemben.

A magyar álláspont változása véget vethet a Kék Áramlat-2 elképzelésnek, de egyben halványíthatja a szibériai olajmezőkhöz való magyar hozzáférés perspektíváját is, latolgatta a Gazeta hétfői kommentárjában. A liberális orosz lap Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a múlt héten Londonban tett megjegyzéseiből következtetett a magyar gázálláspont megváltozására. Mint írta, Gyurcsánynak az Oroszországtól való energiafüggés mérséklésére tett londoni utalásait a "szakértői közösség" úgy értelmezte, hogy Budapest a Kék Áramlat-2 támogatásától a Nabucco felé fordul.

Két tűz között a magyar kormány

A Gazeta felidézte a Gazprom és a Mol tavaly nyári megállapodását: közös vállalatot hoztak létre a Kék Áramlat-2 és egy hozzá kapcsolódó, tízmilliárd köbméteres kapacitású magyarországi gáztározó megvalósíthatóságának felmérésére. Ezután a Molnak, amely 2002-ben jutott hozzá első olajkitermelési lehetőségéhez Oroszországban egy nyugat-szibériai vegyesvállalat keretében, sikerült újabb kutatási-bányászati koncessziókat szereznie a múlt év második felében, mutatott

rá az orosz lap, nem zárva ki, hogy ezt a sikert a magyar cég az orosz állami ellenőrzésű monopóliumhoz fűződő barátságának köszönhette.

Mindamellett a Gazprommal való szoros együttműködéssel a magyar kormány éles bírálatokat váltott ki nemcsak a hazai ellenzékből, hanem az európai partnerekből is. Budapestet az EU energiapolitikai egységtörekvéseivel való szembenállással és az orosz érdekeket előmozdító lobbizással vádolták meg.

A jelek szerint az európai és amerikai diplomaták élénken hangoztatott aggodalmai megtették a hatásukat Magyarországra, vélte a Gazeta, idézve Göncz Kinga külügyminiszternek azt a nyilatkozatát, amelyben tagadta, hogy Budapestre nyomás nehezedne a vezetékdilemmában, de prioritásnak nevezte a Nabuccót.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!