2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gazdasági válság hatása még mindig érezhető a tartós fogyasztási cikkek piacán, Magyarországon a legnagyobb mértékben az informatikai hardver piac esett vissza - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet a legfrissebb felmérésnek eredményét.

Tavaly az év második felétől már sok szektorban egyfajta javulás volt megfigyelhető, a forgalom július-augusztus táján érte utol a 2009-es évet. Ennek ellenére éves szinten még nem volt képes a piac pozitív mutatókkal zárni.

A GfK Hungária által vizsgált szektorok (szórakoztató elektronika, fotó, háztartási kis- és nagygépek, IT és nyomtatás) teljes piaci forgalma közel 266 milliárd forint volt 2010-ben, 9,6 százalékkal maradt el a 2009. évitől. A visszaesés mértéke szektoronként eltérő volt.

A legnagyobb mértékben, több mint 19 százalékkal az informatikai hardver piac esett vissza. Ennek hátterében sok számítástechnikára specializálódott üzlet bezárása, illetve állami és egyéb tenderek visszaszorítása áll.

A szórakoztató elektronika piacát a tavalyi labdarúgó világbajnokságnak köszönhetően a síkpaneles televíziók, valamint a LED és 3D technológia piaci hódítása "mentette meg", a visszaesés ebben a szektorban 4 százalékos volt. A háztartási nagygépek piaca 4,1 százalékkal, a fotó termékeké 5,2 százalékkal esett vissza tavaly. A háztartási kisgépek piacán viszont nem csökkent, inkább stagnált a forgalom.

Az energia és üzemagyag árak alakulása nem kedvez a kereskedelemnek, azt a gyártóknak előbb utóbb be kell építeniük a fogyasztói árakba. A GfK Hungária a kereskedelem és technológia területen az idén stagnálásra, esetlegesen enyhe növekedésre számít. Mindemellett a piaci koncentráció továbbra is nagyon erős, ami az Electro World üzleteinek folyamatos bezárásaival csak fokozódni fog.

"Biztosan tovább fog fejlődni a webes értékesítés forgalma, ami 2010-ben már a teljes forgalom 9 százalékát tette ki, illetve az új techológiákat képviselő termékek piaca: okostelefonok, televíziók és a tablet PC-k" - nyilatkozta Sztupár Andrea, a GfK Hungária kereskedelem és technológia területének vezetője.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!