5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"Bár az orosz Szurgutnyeftegaz stratégiai befektetőnek tekinti magát, én úgy vélem, hogy nehéz lenne közös pontokat találni a két cég működésében, részvényesi értékeiben" - mondta el Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója egy keddi rendezvényen. A cégvezér szerint sokat tanultak az osztrák OMV 2007-es ellenséges felvásárlási kísérletéből - többek között ennek köszönhető most, hogy nyugodtan ülhetnek.

Az orosz Szurgutnyeftegazzal hasonló a probléma, mint az OMV-vel volt: véleményünk szerint a Mol szempontjából nincs előnye annak, hogy beléptek a cégbe - modta el Hernádi Zsolt, a cég elnök-vezérigazgatója a Nézőpont Intézet által szervezett "Magyarország 2025" című előadássorozat keddi rendezvényén. Hernádi szerint az orosz céggel ráadásul annyiban más a helyzet, hogyaz OMV-vel legalább voltak közös pontok a két cég működésében, érdekeiben, míg most nehéz lenne ilyeneket találni.

Jót tett az OMV ellenséges felvásárlási kísérlete

"2007-ben mi is sokat tanultunk az OMV ellenséges felvásárlási szándékából - többek között ennek köszönhetjük, hogy most nyugodtan ülhetünk. Azóta olyan változásokat eszközöltünk a cégnél, melyekre amúgy is szükség lett volna, így most jobban működik a Mol, mint két éve" - hangsúlyozta Hernádi.

A jelek szerint most az akkorihoz hasonló változtatásokra készül a Mol a csütörtöki közgyűlésén. Az előterjesztések ugyanis abba az irányba mutatnak, hogy mindent megpróbálnak megtenni az ellen, hogy az oroszok befolyása nőjön a cégben. A legfontosabb tervezett változás, hogy megvonnák a szavazati jogokat azoktól a tulajdonosoktól, melyek nem közlik tulajdonosi struktúrájukat. Márpedig a Szurgutnyeftegaz évek óta az orosz hatóságokkal sem közli, kik a tulajdonosai. Egy orosz gazdasági elemző szerint a cég 37 százalékát maga Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök birtokolja, de ezt Putyin hivatalosan cáfolja.

Korábban Hernádi a parlament külügyi bizottsága előtt már kijelentette: semmiképp nem tekinthető barátinak az oroszok szándéka. Egyelőre előre nem egyeztetett lépésként értékelik a Szurgut tulajdonszerzését, azonban elképzelhető, hogy később ellenségesnek minősítik azt.

Az utóbbi hetekben a magyar és az orosz sajtóban már folyamatos volt az üzengetés a Mol és a Szurgut között. Már arról is lehetett olvasni, hogy az oroszok erőszakkal vennék át a hatalmat a Molban.

A cégvezér szerint jól döntött az állam, mikor eladta részesedését a vállalalatban, mivel ha állami tulajdonrész van egy cégben, akkor csökken a hatékonysága. "Most csak a részvényesek érdekeinek kell megfelelnünk" - tette hozzá. Ugyanakkor azt ő is elismeri, hogy bizonyos állami érdekeket erősen kell képviselni. "Olyan állam kell, amely hagyja működni a gazdaságot, de szükség esetén kőkeményen beavatkozik" - véli Hernádi Zsolt.

Nem véletlen, hogy a magyar nagyvállalatokat támadják


"Közép-Kelet-Európában egyetlen országban sincsenek olyan méretű és hatékonyságú vállalatok, mint Magyarországon a Mol, a Richter vagy az OTP. Éppen ezért nem véletlen, hogy most ezeket támadják" - jelentette ki. Hozzátette: Európában jelenleg a két leghatékonyabban működő finomító a Mol pozsonyi és százhalombattai egysége, és ez nemzetközi szakemberek véleménye. Emellett az OTP egész Európa egyik legnyereségesebb bankja, és a Richter is szép eredményeket tud felmutatni. "Régen ilyen helyzetekben a fizikai kényszer számított, most gazdasági jelenléttel próbálnak hatni a külföldi erők" - tette hozzá a Mol első embere.

Hernádi szerint érdemes elgondolkodni azon, hogy egyes vállalatok miért tudnak jobban működni. "A Molnak is voltak nehéz esztendői a kilencvenes évek elején, tehát nem lehet azt mondani, hogy csak a kedvező örökségnek köszönhetően van most a régió vezető vállalatai között. Ugyanígy ma is vannak rosszul működő olajcégek a régóban" - vélekedik Hernádi Zsolt. Szerinte a különbségek a cégek menedzsmentjében meglévő értékekben keresendők.

Az elnök-vezérigazgató szerint a Molra igenis büszkék lehetünk, ugyanis mostanra sikerült elérni, hogy Magyarország mellett Szlovákiában és Horvátországban is a nemzeti össztermék közel öt-öt százalékát a magyar cég állítja elő. "A Mol jelenleg olyan stratégiai eszközöket birtokol, melyek az ellátásbiztonság szempontjából fontosak. Kelet-Európában minden alternatív gázútvonal esetén ott volt a kezdeményezők között" - hangsúlyozta Hernádi. Ez lényegében azt jelenti, hogy a régióban mára a Mol nem csak, hogy fontos tényező, de a legtöbb kérdésben megkerülhetetlen.

A Mol nem tudja kitermelni a makói gázt

"A 2006-os első ukrán-orosz gázvita esetén még azt hittük, hogy ez a konfliktus minket nem fog érinteni. 2009 januárjáig én sem hittem el, hogy az oroszok ténylegesen elzárhatják a csapot" - mondte előadásában a Mol-vezér. Szerinte hazánknak idén év elején új kockázatokkal kellett szembe néznie: mostantól a gáz több forrásból való beszerzése nem csak takarékossági, hanem biztonsági kérdés is.

Hernádi szerint ugyanakkor azzal tisztában kell lenni, hogy a szénhidrogéneknek jelenleg nincs alternatívájuk, mivel olcsók. Ez nem jelenti azt, hogy később sem lesz, mivel jelenleg is vannak biztató kutatások, melyek egy részében a Mol is részt vesz.

Éppen ezért szerinte a biztonság érdekében össze kell fogniuk a régió országainak, közösen kell megvalósítani olyan beruházásokat, melyek fontosak. Hozzátette: az Európai Unióra nem számíthatunk, mivel a jelek szerint "az Uniót nem a mi problémánk" érdekli.

A makói gázmezővel kapcsolatban Hernádi Zsolt elmondta: harminc éve tudják, hogy ott van a föld alatt a gáz. Eddig nem azért nem termelték ki, mert nem akarták, hanem mert nem tudták. "A Molnak jelenleg nincs olyan technológiája, amellyel több ezer méter mélyről magas nyomású rétegből fel tudnánk hozni a gázt. Ezért volt szükség az amerikai Exxon Mobil bevonására, amely már rendelkezik tapasztalatokkal ezen a téren" - mondta a Mol elnök-vezérigazgatója.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!