3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az ősz beköszöntével új sorozatot indít el az mfor.hu. Hetente egyszer a legnagyobb, legismertebb, legnevesebb vállalatok első számú vezetőit, illetve a gazdasági döntéshozókat kérjük fel arra, hogy kommentáljanak három aktuális gazdasági mozzanatot, trendet, történést. Induljon hát a Heti Hármas!

Privatizáció, gazdaság Az elmúlt hetek példái azt mutatják, hogy a privatizációs folyamat
több ágon is elakadt. Hogyan hat mindez a gazdasági klímára,
elbizonytalanítja-e a befektetőket?

Beck: Nyilvánvalóan igen rossz üzeneteket küldünk ezekkel a történésekkel a befektetők felé, főleg azoknak, akik még csak a kiválasztás első szakaszában járnak. Ekkor minden "apróság", jel sokat számít. Ha valaki már előrehaladottabb állapotban van a befektetésével, akkor valószínűleg láthatja, hogy működnek pozitív mechanizmusok is. Mindenesetre a gazdasági klímára és sok esetben az országképre is negatívan hatnak ezek a problémák. Sajnos a jelek szerint ma még nem érett meg a helyzet arra, hogy a közélet, a politika szereplői hosszabb távra előretekintve egységes perspektívában gondolkodjanak, pedig közismert Finnország vagy Írország példája, ahol pont ez a ciklusokon és pártokon felüli konszenzus vezetett a gazdasági szerkezetváltáshoz, majd a páratlan növekedéshez.

Hónig: Ma már helyesebb privatizáció helyett az állami tulajdon értékesítéséről beszélni. Az eladásra kínált vállalkozások méreteinél fogva már nem magánszemélyek vagy kisvállalkozások szerepelnek a vevő jelöltek között, hanem olyan nagy cégek, ahol nem ritka a tulajdonosi körben más külföldi állami vagy önkormányzati szereplő. Az országban tapasztalható egészségtelen politikai klíma kihat ezekre a folyamatokra, nehéz szakszerű döntéseket hozni, az eljárásokat magas szinten, átláhatóan lebonyolítani, pedig ezek pontos és szakszerű végrehajtása kiemelkedően fontos. A hazai közvéleménynek komoly rálátása és széleskörü érintettsége van a még meglévő állami tulajdonú vállalatokkal kapcsolatban. Pontosan és szigorúan gazdasági alapon kell meghatározni a célokat. A célok között meg kell jelölni, hogy a tranzakció során mit kívánunk elérni és előzetesen már azt is, hogy a bevételeket milyen célokra kívánják fordítani.
Ezek alapján kell a döntéseket meghozni. A mai helyzet elbizonytalanítja a komoly befektetőket, viszont vonzza azokat, akik szeretnek a "zavarosban halászni". Még azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az eladásra felkínált cégek működését is nagyban korlátozza a bizonytalanság, és ez vagyonvesztést okozhat.

Lepsényi: Veszélyesnek tartom a privatizációval kapcsolatos populista szólamokat. A politikai szólamok módosulása éppúgy elbizonytalanítja a befektetőket, mint például a jogszabályok év közbeni változtatása. A magyar gazdaság növekedésében fontos szerepet töltenek be a külföldi befektetők, és bízom abban, hogy döntéseiknél elsősorban a gazdaság stabilitását, a fejlődési lehetőségeket és a politikai rendszer erősségét veszik figyelembe, nem pedig a rövidtávú politikai érdeket szolgáló nyilatkozatháborúkat.

Molnár Ferenctől erre a kérdésre nem érkezett válasz.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!