<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nemzetgazdasági szinten átlagosan 28 ezer forintos prémiumot fizettek a munkáltatók. A hazavitt plusz összeget viszont teljes egészében elvitte az 5,2 százalékos novemberi infláció.

2012 novemberében a bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban 9,5 százalékkal emelkedett a KSH péntek reggeli jelentése szerint, a versenyszférában 8, a közszférában pedig közel 14,5 százalékos emelkedés történt előző hónaphoz képest. Ez azonban nem béremelés, hanem egyszer prémiumok, a közszférában kompenzáció kifizetésének hatása, hiszen a rendszeres bruttó bérek közel sem emelkedtek ekkorát egy hónap alatt.

A nettó bérekre természetesen hatással voltak az egyszeri juttatások, és így nemzetgazdasági szinten 153,6 ezer forint volt az átlagosan hazavitt összeg az októberi 140 ezer forint után. A versenyszférában 147 ezerről 159 ezerre emelkedett a nettó a prémiumoknak köszönhetően, míg a közszférában 17,6 ezer forinttal 143,3 ezerre. 2011 novemberéhez viszonyítva 2012 novemberében a nettó bér a nemzetgazdaságban 3,2, a közszférában 3,1, a versenyszférában pedig 6 százalékal volt nagyobb a friss statisztika szerint. Mivel azonban az infláció mértéke 5,2 százalék volt novemberben, a kifizetett prémiumokat jellemzően elvitte a drágulás. Reálértéken ugyanis a nemzetgazdaságban 1,9 százalékkal ért kevesebbet a fizetés, a közszférában pedig 2 százalékkal. Mivel a versenyszférában a nettó emelkedés meghaladta az infláció mértékét, egy 0,8 százalékos reálszintű bérnövekedésről árulkodik a statisztika.

Megállíthatatlan a magánszektor zsugorodása

Az előző évinél hiába közel 40 ezerrel dolgoztak többen közmunkásként 2012 novemberében, az alkalmazottak száma hazánkban 25 ezer fővel csökkent. Ennek indoka, hogy a versenyszféra létszámának zsugorodása ismét gyorsult a vizsgált hónapban a KSH adatai szerint, és 46 ezerrel álltak kevesebben alkalmazában a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, mint 2011 novemberében.

Ez az adat csak megerősíti azt a már korábban is említett teóriát, hogy hiába a 2011-esnél nagyobb volumenű közfoglalkoztatás, az csak a foglalkoztatotti statisztikát képes felhúzni egyéb kormányzati munkaerőpiaci intézkedésekkel együtt (például a nyugdíjrendszer felülvizsgálatával és a munkaképes inakítvak munkaerőpiacra történő visszaterelésével).

A munkaerőpiac év végi kifulladását egyébként már a november hónapra közölt statisztika is visszatükrözi. Havi szinten ugyanis a nemzetgazdaságban 16 ezer fővel kevesebben voltak alkalmazásban, mint októberben, vagyis 2,681 millióan, míg a versenyszféra létszáma 6400 fővel 1,814 millióra csökkent, a költségvetési szektorban pedig 7200 fővel 759,8 ezer főre mérséklődött. Ez az utóbbi adat tartalmazza a közfoglalkoztatottak számát is, akik novemberben 102 ezren voltak, ami 6400 fővel alacsonyabb az októberinél, az előző évinél pedig 38,6 ezerrel több.

A piac vergődését megerősíti a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája is. A legutóbbi, december hónapra vonatkozó statisztikát lásd:
Soha ilyen kevés munkahelyet nem teremtett a piac
Ez alapján pedig december hónapra is tovább zsugorodó versenyszféra kell számítani.

Székely Sarolta
mfor.hu