<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Sporting Intelligence most publikált felmérése szerint ha valaki focista, akkor a Barcelonában vagy a Machester Unitedben érdemes játszania, ezekben a csapatokban ugyanis a legmagasabb az átlagbér.

Érdekes felmérés látott napvilágot, a Sporting Intelligence nevű adatbank és elemző oldal megvizsgálta, mely sportkluboknál milyen átlagbérek vannak. Ahogy sok más statisztika, ez az adatsor is torzíthat, hiszen egy-egy extraklasszis kiugró bére erősen felfele húzhatja az átlagot. Abból a szempontból ugyanakkor érdekes, a legnagyobb költségvetéssel rendelkező amerikai foci csapatokról, az NFL klubjairól kiderült, hogy átlagosan nem is fizetnek kiemelkedően jól. Igaz, ehhez az is hozzátartozik, hogy ott 53 fős kerete van egy-egy franchise-nak, és a kezdőcsapat is 11 főből áll, tehát viszonylag sok felé oszlik a fizetésre fordított összeg.

Ezeknél a csapatoknál a legmagasabb az átlagfizetés

Hasonló a helyzet a labdarúgásban is, ahol a legmagasabb szinten játszók fizetése ugyan nem csökken, ám az átlagbérek tekintetében a korábbi listavezetőnek számító sportág visszaesett. Igaz, így is vannak olyan klubok, ahol elképesztő összegek jönnek ki. A legjobban fizetett játékosok Angliában, a Premier League játszanak, illetve a spanyol bajnokság két élcsapatában, a Barcelonában és a Real Madridban.

Ami sokak számára meglepetés lehet, hogy az átlagbérek jelenleg az NBA-ben, az amerikai kosárlabda bajnokságban a legmagasabbak. Ennek az egyik oka az, hogy viszonylag kicsi, maximum 15 fő egy csapat teljes játékosállománya. A másik, ami legalább ilyen fontos, hogy drasztikusan megugrott az idei évben az úgynevezett fizetési sapka (salary cap) a ligában, vagyis az az összeg, amit a csapatok a játékosok bérezésére költhetnek. Ráadásul ez a szabályzó alsó limitet is tartalmaz, ami elvileg azt szolgálja, hogy az egyes klubok hasonló játékerejű csapatokat állítsanak össze, és ne legyen már az induláskor „pofozógépek” a ligában.

Az NBA-ben a 2015-16-os szezonban úgy volt 70 millió a fizetési sapka, hogy 11 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezt egyébként a szabályok adta kereteken belül túl lehet lépni, ám az előző idényben 84 millió dolláros határ felett büntetőadót kellett fizetni a franchise-oknak. A tavalyi minimális összesített fizetés 63 millió dollár volt. Ez utóbbi 84 millióra ugrott, tehát 30 százalékkal többet kell a csapatoknak kifizetniük idén. A sapka 93 milliós szintre ugrott fel, büntetőadóval pedig csak 113 millió dolláros szint átlépése esetén sújtják a klubokat.

Ők a legjobban kereső sportolók

Az NBA-ben mindennek az lett a következménye, hogy a két évvel korábbi bajnok, a Goldn State Warriors meg tudta szerezni a liga egyik legponterősebb játékosát Kevin Durant-ot, amire egyébként valószínűleg nem lett volna esélye. Emellett a szupersztároknak korántsem tekinthető sportolók közül az új szerződést kapók nagyon komoly fizetéshez jutottak. Több szakértő is úgy vélte, hogy a fizetési sapka jelentős növelése miatt az erős csapatok még erősebbek lettek, míg a gyengébbek középszerű játékosok tucatjait fizették túl.

mfor.hu