TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. június 19. 12:16

Az OAO Lukoil Holdings olajipari konszern részesedést vásárol a holland TRN olajfinomítóban.

A Lukoil lépése illeszkedik az orosz olajipari vállalatok törekvésébe pozíciójuk megerősítésére az európai piacon. A második legnagyobb orosz olajipari konszern a finomító kapacitását 2016-ig több mint 70 százalékkal tervezi növelni.

725 millió dollárt fizetnek

A Lukoil 20 százalékban az amerikai ConocoPhillips tulajdonában van. Az orosz konszern 725 millió dollárt fizet a francia Total SA vállalatnak a Total Raffinaderij Nederland (TRN) olajfinomító 45 százalékos részvénypakettjéért. Az üzlet lezárására az év vége előtt kerülhet sor.

Az elmúlt hónapban az amerikai Valero Energy Corp meg kívánta vásárolni a szóban forgó részesedést annak akkori tulajdonosától, az amerikai Dow Chemical Co. vegyipari konszerntől. A francia Total azonban élt elővásárlási jogával és beleegyezett a pakett eladásába a Lukoilnak.

A Vlissingen-i székhelyű olajfinomító napi 153 ezer hordós kapacitással rendelkezik és főként oroszországi kőolajat dolgoz fel. Az ügylet "a Lukoil és a Total stratégiai partnerségének kiszélesítését szolgálja" - írja a tranzakcióról kiadott közlemény.

A tranzakció jól példázza az orosz olaj- és gázipari vállalatok külföldi terjeszkedési stratégiáját. Az orosz energiaipari cégek külföldön legaktívabb képviselője, a Lukoil tavaly novemberben 49 százalékos részesedést vásárolt az ERG SpA olasz olajipari vállalat Isab finomítójában a szicíliai Prioloban.

A Surgut a Molra vetette ki hálóját

Idén áprilisban az orosz Surgutneftegaz 20 százalékos részesedést vásárolt a magyar Molban, tavaly pedig az állami OAO Gazprom megvásárolta a szerb NIS olajipari vállalatot, valamint megállapodásra lépett európai energiaipari vállalatokkal két új gázvezeték építéséről, amelyek oroszországi gázt szállítanak majd Észak-, illetve Közép-Európába.

A Lukoil vezérigazgatója Vagit Alekperov kihangsúlyozta, hogy az akvizíció "szervesen illeszkedik a vállalat finomító kapacitást növelő stratégiájába a magas hozzáadott értéket képviselő olajtermék piacok közvetlen közelségében".

Az UBS részvénypiaci elemzői változatlanul "semlegesnek" minősítik a Lukoil részvényét az akvizíció figyelembe vételével is. "Nem látunk semmiféle lényeges értéknövelő tényezőt a részvényesek szempontjából" - mondta Maria Radina, az UBS elemzője, rámutatva az európai finomítók jelenleg alacsony haszonkulcsára. A Lukoil a március 31-i mérleg szerint 3,2 milliárd dollár készpénzzel rendelkezett és feltehetőleg a cash-flowból vagy már meglévő hitelkeretből finanszírozza az akvizíciót - mondta Radina.

Már korábban is próbálkoztak

A Lukoil rendelkezik finomítókkal Bulgáriában és Romániában, valamint benzinkút hálózattal az Egyesült Államokban, Magyarországon, Finnországban, Lengyelországban, Szerbiában, Romániában, Macedóniában, Cipruson és Törökországban.

Az utóbbi időkben számos külföldi akvizíciós kísérlete kudarcba fulladt vagy azért, mert túl drágának ítélte a vételárat, vagy azért, mert az EU a Lukoil véleménye szerint vonakodik megengedni a tőkeerős orosz vállalatoknak értékes aktívák megvásárlását. Ennek tudható be az is, hogy tavaly a Lukoil részben visszatáncolt eredeti szándékától a spanyol Repsol-YPF SA 30 százalékos tulajdonrészének megvásárlására, éppen az ügylettel kapcsolatban felmerült politikai aggályok miatt.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.