<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az idén huszonhatezren jutottak, illetve jutnak foglalkoztatási lehetőséghez a 12,5 milliárd forint értékű közmunka-programban - mondta Bálint Attila, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanácsának főosztályvezetője szerdán Nyíregyházán sajtótájékoztatón.

December elsején indul az ez évi utolsó, egy kistérségi közmunka-program, amely tízezer állástalan ember két hónapos alkalmazását teszi lehetővé. A foglalkoztatók az önkormányzatok lesznek, s a helyhatóságok november 21-ig pályázhatnak a közmunka tanács 2,5 milliárd forint összegű támogatásának elnyerésére - tette hozzá.

Bálint Attila hozzáfűzte, hogy az összeg négyötödét a hátrányos helyzetű önkormányzatok között osztják fel, míg egyötödére a többi helyhatóság pályázhat.

A decemberi és januári közmunka-program résztvevői a szociális ellátást segítik majd a településeken, illetve más közfeladatot látnak el, így például közintézmények, közterületek karbantartásán és rendbe tételén dolgoznak.

A közmunka tanács főosztályvezetője kiemelte: 2007-től kötelező, hogy a közmunkások képzésben is részesüljenek, különböző képesítést szerezhessenek a munkaerő-piaci elhelyezkedéshez. Tavaly 2100-an, az idén viszont már több mint 2600-an vettek részt szakmai tanfolyamokon.

Bodnár Gáspár, a nyíregyházi vízügyi igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy a szervezet 13 éve vesz részt a közmunka-programban, s az idén 420 embert foglalkoztat májustól. A program költségéhez az igazgatóság 130 millió forint saját forrást biztosított, míg 195 millió forint volt a pályázati támogatás összege.

Az alkalmazott munkanélküliek - akiknek 30 százaléka roma származású állástalan volt - részt vettek a nyári árvízvédelemben, valamint a védművek karbantartását látták el, november végéig pedig 42 hektár ártéri erdőt telepítenek.

Közülük 63-an képzésen is részt vettek, vízügyi létesítmény-fenntartási, valamint gát- és csatornaőri képesítést szereztek, s ők jelentik a munkaerő-utánpótlást az igazgatóságnak.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.