2008. június 4. 13:24

Úgy tűnik, továbbra is a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-nek van nagyobb esélye arra, hogy újabb INA részvényeket szerezzen, mivel a két társaság közötti szinergiák jobban érvényesülnek, ám ez nem jelenti azt, hogy az OMV ne juthatna szóhoz a tervezett privatizációban - jelezte az ügylet bizonytalanságait Tordai Péter, a KBC Securities Hungary vezető elemzője az MTI-nek.

Mivel Magyarország határos Horvátországgal, Ausztria pedig nem, az INA és a Mol közötti iparági szinergiák - különösen a határmenti szénhidrogén lelőhelyek kiaknázása terén - jobban kihasználhatóak, közölte Tordai Péter.

Az elemző szerint ugyanakkor az is igaz, hogy nem feltétlenül ez lesz a döntő tényező abban, kinek ad el további INA-tulajdonrészeket a horvát kormány. Valószínűleg az is sokat számít majd, hogy melyik cégnek milyen kapcsolatai vannak a horvát politikusokkal - mutatott rá.

Tordai Péter kifejtette: nem meglepő az OMV vételi szándéka, és senki nem gondolja a piacon, hogy ez a privatizáció le van játszva. Az OMV-t ugyanis az a cél vezérli, hogy gyengítse a legnagyobb régiós versenytársát, a Mol-t azzal, hogy felviszi az INA részvények árát. Ugyanakkor a Mol-t valószínűleg nehéz lesz kiszorítani az ügyletből, mivel már tulajdonosa az INA-nak, s jól ismeri a horvát viszonyokat is.

Az elemző úgy vélte: sok szempont van, például az is, hogy mi számít jobban: az INA-tulajdonrészért adott készpénz vagy a részvénycsere. Az OMV nem hivatalosan egyértelműen készpénzfizetésről beszél, igaz, erre a Mol is hajlandó lenne. Ugyanakkor tény az is, hogy az OMV eddig hivatalosan nem erősítette meg vételi szándékát, csupán befektetők előtt, "négyszemközt" beszélt erről.

Az opciók tehát nyitva vannak, bár Tordai Péter úgy vélte, lehet abban igazság, hogy a készpénz előnyösebb lenne a horvát kormánynak.

Ivo Sanader horvát kormányfő ezen a héten is megerősítette, kormánya kész az INA olajtársaságban levő részvényei egy részét az INA stratégiai partnere, a Mol részvényeire cserélni. Sanader rádiónyilatkozatában - amelyet a Hina horvát hírügynökség idézett - számok említése nélkül közölte: fontos az energiafüggetlenség, valamint Horvátország helyzetének erősítése szempontjából, mivel - mint mondta - "így befolyásolni tudnák a Mol INA-val kapcsolatos politikáját, és a politikáját általában is".

„A horvát kormány már tárgyal a Mollal arról, hogy a magyar olajipari vállalat növelhetné részesedését a horvát INA olajtársaságban, de a megbeszélések nagyon kezdeti szakaszban vannak, ősz előtt nemigen fejeződnek be” - mondta egy nevének elhallgatását kérő horvát kormányilletékes a múlt héten a Reuters hírügynökségnek.

Az osztrák Wirtschaftsblatt szintén a héten azt írta, értesülése szerint az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat is bekapcsolódna a horvát INA olajvállalat további privatizálásába: 14-19 százalékot venne készpénzért a horvát kormánytól, és szemet vetett az INA további hét százalékára is.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.