2011. május 12. 06:37

Növekedésnek indult az első negyedévben a teherautó piac, a legnagyobb javulás a nemzetközi fuvarozást lebonyolító nyerges vontatók eladásban következett be az IVECO Magyarország értékelése szerint.

Gyöngyössy István, az olasz cég magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója elmondta, a 3,5 tonna feletti teherautók piaca tavaly elérte mélypontját, majd az idén az első negyedévben minden szegmensben növekedni kezdett. A 15-16 tonna feletti nehéz teherautók eladása darabszámban már eléri a válság előtti időszak 80-85 százalékát, ami elsősorban a megélénkült nemzetközi kereskedelemnek, szállítmányozásnak, alapvetően a magyar termékek németországi exportja bővülésének köszönhető.

A piacon az első negyedévben a Datahouse adatai szerint 911 nagy haszongépjárművet értékesítettek, szemben az egy évvel korábbi 413-mal.

Az ügyvezető elmondta, a piac erőre kapását mutatja, hogy az idén az első negyedévben már havi 260 nyerges vontatót adtak el a magyar piacon.

Gyöngyössy István biztató jeleket lát a könnyű kategória, a 3,5-6 tonna közötti teherautók piacán is. A darabszámot nézve ez a kategória még csak a 2007-es első negyedéves számok felénél tart az idei első negyedévben, de a tavalyi első három hónaphoz képest határozott bővülés tapasztalható itt is. Az idei első negyedév 2.330 darabos piacméretet hozott, szemben a tavalyi 1.691-es eladott teherautókkal.

Az ügyvezető megjegyezte, az idei eredményeket és kilátásokat javítja az is, hogy tavaly nemcsak az első negyedévben, hanem az egész évben nehéz volt tehergépjárműveket eladni, s ezért nagyon alacsony a bázis. Igaz, tavaly némileg pozitívan módosított a helyzeten, hogy 2010-ben a magyar piacról külföldre is értékesítettek teherautókat, ami az idén már nem jellemző.

Gyöngyössy István az első negyedéves adatok és a becslések alapján úgy vélte, az idén mintegy 35 százalékkal nő a magyar teherautópiac, alapvetően a nehéz kategóriás gépjárművek megnövekedett kereslete miatt.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.