2014. szeptember 29. 11:46

Megkavarhatja az eddig háromszereplős piacot a Digi belépése a mobilkommunikációs szolgáltatások piacára.

10 milliárd forintos frekvenciacsomagot vásárolt a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobiladat- és hangforgalomra eddig meg nem nyitott frekvenciák értékesítésén. Az eddigi három mobilhálózat mellett a Digi új, negyedik hálózat kiépítését kezdi meg. Az európai példák is azt mutatják, hogy egy új belépő mobilizálja, felpezsdíti a piacot, fokozza az árversenyt és új szolgáltatások megjelenését generálja – olvasható az NMHH közleményében.

A pályázati kiírás lehetővé tette azt, hogy egy vagy több új szolgáltató ugyanolyan esélyekkel induljon a frekvenciákért, mint egy már a piacon lévő szolgáltató. A szolgáltatók 15+5 évig, vagyis 2034-ig nyertek jogosultságot a frekvenciák használatára. A nyertes pályázók egy része – vállalásaik szerint – szinte napokon belül bekapcsolják az új frekvenciáikat hálózataikba. Egy-másfél évre lehet szüksége az új hálózat kiépítésére a piacra újonnan belépőnek.

A négy nyertes szolgáltató, a Digi mellett a Magyar Telekom, a Telenor és Vodafone összesen 130,6 milliárd forintos összeget ajánlott a mobiladat-forgalomra még meg nem nyitott 800 és a 2600 MHz-es frekvenciasávok, valamint a 900 és 1800 MHz-es, még ki nem osztott frekvenciasávok hasznosításáért.

A közlemény szerint az eljárás során stratégiai partnerként együttműködő hírközlési szolgáltatók beruházásokba kezdenek, így tovább növekednek a szélessávval ellátott területek hazánkban. A kedvező terjedési tulajdonságokkal rendelkező 800 MHz-es frekvenciasáv használatbavételének köszönhetően a szolgáltatók olyan területeken is megjelenhetnek a legkorszerűbb mobilszolgáltatásokkal, ahol eddig nem volt megfelelő a szélessávú területi lefedettség, és újabb fogyasztói piacok nyílnak meg előttük.

A Magyar Telekom 58,65 milliárdot fizet a frekvenciablokkokért, amellyel lehetővé válik a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítése.

A Telenor Magyarország Zrt. 10 MHz-es blokkot szerzett a 800 MHz-es sávban, 2 MHz-es blokkot a 900 MHz-es sávban és további 20 MHz-es blokkot a 2600 MHz-es sávban. A társaság 31,725 milliárd forint egyszeri díjat fizet ezen frekvenciablokkokat tartalmazó csomagért valamint 2,5 milliárd forint éves frekvenciadíj fizetési kötelezettséget vállalt. A pályázatra benyújtott ajánlatában a Telenor Magyarország elkötelezte magát, hogy 5 éven belül a magyar népesség 96 százalékára kiterjeszti a 4G lefedettséget. A mobilszolgáltató tervei szerint 15-20 milliárd forintot fordít a 4G hálózat fejlesztésére a következő 3 évben. A cég hónapokon belül teljesen lefedi Budapestet a 4G hálózattal, és ezután a Balatonnál és a nagyobb városokban tervezi a lefedettség további bővítését.

A Vodafone közlése szerint a korábban elvégzett hálózatfejlesztéseknek, valamint a most megszerzett új kapacitásoknak köszönhetően nagyon rövid időn belül lehetőség lesz a szolgáltatások további gyorsítására a ma is  98,4 százalékos országos lefedettségű szélessávú hálózatán.

mfor.hu