Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Megkavarhatja az eddig háromszereplős piacot a Digi belépése a mobilkommunikációs szolgáltatások piacára.

10 milliárd forintos frekvenciacsomagot vásárolt a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobiladat- és hangforgalomra eddig meg nem nyitott frekvenciák értékesítésén. Az eddigi három mobilhálózat mellett a Digi új, negyedik hálózat kiépítését kezdi meg. Az európai példák is azt mutatják, hogy egy új belépő mobilizálja, felpezsdíti a piacot, fokozza az árversenyt és új szolgáltatások megjelenését generálja – olvasható az NMHH közleményében.

A pályázati kiírás lehetővé tette azt, hogy egy vagy több új szolgáltató ugyanolyan esélyekkel induljon a frekvenciákért, mint egy már a piacon lévő szolgáltató. A szolgáltatók 15+5 évig, vagyis 2034-ig nyertek jogosultságot a frekvenciák használatára. A nyertes pályázók egy része – vállalásaik szerint – szinte napokon belül bekapcsolják az új frekvenciáikat hálózataikba. Egy-másfél évre lehet szüksége az új hálózat kiépítésére a piacra újonnan belépőnek.

A négy nyertes szolgáltató, a Digi mellett a Magyar Telekom, a Telenor és Vodafone összesen 130,6 milliárd forintos összeget ajánlott a mobiladat-forgalomra még meg nem nyitott 800 és a 2600 MHz-es frekvenciasávok, valamint a 900 és 1800 MHz-es, még ki nem osztott frekvenciasávok hasznosításáért.

A közlemény szerint az eljárás során stratégiai partnerként együttműködő hírközlési szolgáltatók beruházásokba kezdenek, így tovább növekednek a szélessávval ellátott területek hazánkban. A kedvező terjedési tulajdonságokkal rendelkező 800 MHz-es frekvenciasáv használatbavételének köszönhetően a szolgáltatók olyan területeken is megjelenhetnek a legkorszerűbb mobilszolgáltatásokkal, ahol eddig nem volt megfelelő a szélessávú területi lefedettség, és újabb fogyasztói piacok nyílnak meg előttük.

A Magyar Telekom 58,65 milliárdot fizet a frekvenciablokkokért, amellyel lehetővé válik a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítése.

A Telenor Magyarország Zrt. 10 MHz-es blokkot szerzett a 800 MHz-es sávban, 2 MHz-es blokkot a 900 MHz-es sávban és további 20 MHz-es blokkot a 2600 MHz-es sávban. A társaság 31,725 milliárd forint egyszeri díjat fizet ezen frekvenciablokkokat tartalmazó csomagért valamint 2,5 milliárd forint éves frekvenciadíj fizetési kötelezettséget vállalt. A pályázatra benyújtott ajánlatában a Telenor Magyarország elkötelezte magát, hogy 5 éven belül a magyar népesség 96 százalékára kiterjeszti a 4G lefedettséget. A mobilszolgáltató tervei szerint 15-20 milliárd forintot fordít a 4G hálózat fejlesztésére a következő 3 évben. A cég hónapokon belül teljesen lefedi Budapestet a 4G hálózattal, és ezután a Balatonnál és a nagyobb városokban tervezi a lefedettség további bővítését.

A Vodafone közlése szerint a korábban elvégzett hálózatfejlesztéseknek, valamint a most megszerzett új kapacitásoknak köszönhetően nagyon rövid időn belül lehetőség lesz a szolgáltatások további gyorsítására a ma is  98,4 százalékos országos lefedettségű szélessávú hálózatán.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.