<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A hagyományos árverés és a pályázati értékesítés mellett 2008 elejétől az interneten is értékesítheti a lefoglalt ingó vagyontárgyakat az adóhivatal. Ingyenes regisztráció után bárki beszállhat a licitálásokba - elvileg akár külföldről is -, teljesen anonim módon, így elkerülhető, hogy az árverési maffiának elnevezett csoportok manipulálják az érdeklődőket, és leszorítsák az árakat. Mfor.hu beszámoló.

Átverés helyett jönnek az internetes árverések (mfor.hu montázs)

A parlament elé benyújtott adómódosítási javaslatok között szerepel az elektronikus árverés lehetőségének megteremtése is, aminek célja a szervezett csoportok eddigi, bevételcsökkentő manipulatív működésének megszüntetése - ismertette Budai Bernadett kormányszóvivő kedden, az APEH árverési csarnokába kihelyezett kormányszóvivői sajtótájékoztatón. 2005 és 2007 között nagyjából 19 milliárd forint becsült értékű lefoglalt vagyontárgyat árvereztek el, ebből mindössze 3 milliárd körüli összeg, a becsült érték nagyjából 15 százaléka folyt be az APEH kasszájába.

Az elmúlt években az ilyen típusú adósságbehajtás mutatói egyre rosszabbul alakultak, a tavalyi 45,56 milliárd forintnyi ingó és ingatlanvagyonból 8,1 milliárd forint volt az árverésre bocsátott tárgyak értéke, ám az adóhivatal kasszájába csak 1,222 milliárd forint folyt be. Míg az APEH három éve egyhatodos bevételi arányt produkált, tavaly a befolyt bevételek már csak a nyolcadát tették ki az árverésre vitt tárgyak értékének.Egyes csoportok - az úgynevezett árverési maffia - manipulálják az aukciókat, rávesznek másokat, hogy ne licitáljanak, így mesterségesen alacsonyan tartják az árakat. Ezek a csoportok többnyire úgy jutnak az ingóságokhoz vagy ingatlanokhoz, hogy vagy a jelenlevő licitálókat fenyegetik meg, vagy előre megegyeznek az árak minimalizálásáról. Az APEH már a nyár elején javaslatot tett a pénzügyi tárcának, amelyet az részben megfogadott, ennek eredményeként változnak a szabályok.

Anonim módon, félelem nélkül

Az online liciteken teljesen anonim módon, illetve a magyarorszag.hu portálon megszerezhető felhasználónév mögé "rejtőzve" vehetnek részt az érdeklődők, így az árverési termen kívüli ráhatások kiküszöbölhetők. Az internetes liciteket először csak az ingóságok körében vezetik be, de a későbbiekben a lefoglalt ingatlanok terén is átállnának az új megoldásra.

A bevételek növekedését segíti az is, hogy az adózás rendjéről szóló törvény tervezett változtatásai között szerepel, hogy januártól érvénytelen lesz az árverés, ha ingó vagyontárgy esetében a felajánlott vételár nem éri el a becsérték ötven százalékát (jelenleg 25 százalék), ingatlan esetében a 65, lakóingatlan esetében pedig a 75 százalékát (jelenleg 50 százalék).

Mindenki jól jár 

Dr. Várszeghi György, az APEH Felszámolási és Végrehajtási főosztályának vezetője elmondta, hogy nemcsak az adóhatóság, hanem az adósok érdeke is, hogy minél magasabb áron keljenek el a vagyontárgyak, hiszen ugyanakkora összeggel csökkennek adósságaik.

Az új rendszer a jövő év januárjának első napjától lép életbe. Erre az időpontra elkészül a teendők, garanciák és kötelezettségek listája is, ami a jövőbeli érdeklődők segítségére lesz. A főosztályvezető kiemelte, hogy az internet jellegéből adódóan elvileg semmi akadálya nincs annak, hogy valaki akár külföldről is részt vehessen egy árverésen. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a licitek jóval tovább fognak tartani, mint a hagyományos árverések esetében, Várszeghi György szerint a jelenlegi tervekben hat nap szerepel.

Ha az elektronikus értékesítés sikertelen, akkor a hagyományos módszerrel is megpróbálják eladni az adott vagyontárgyat, de új internetes aukciót nem indítanak. Nem kötelező azonban először a világhálón próbálkozni, a törvény nem állít fel sorrendet. Az adóhivatal elsősorban azon eszközök esetében alkalmazza majd az új módszert, melyek értékesítési árával kapcsolatban korábban problémák merültek fel - ilyenek például a gépjárművek.

Fokasz Oresztész 

Menedzsment Fórum